A Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata tíz napja Izraelt a II-es (narancssárga), kiemelt biztonsági kockázatú országok közé sorolta – írja a 24.hu. Azóta Izrael besorolása nem változott, a külügy szerint „a teljes bizonytalanságra tekintettel” az országba a beutazás ellenkező információig nem javasolt. 

Mint írják, a magyar külügy legszigorúbb figyelmeztetése az I-es, amikor a piros jelzés az utazásra nem javasolt kategóriát jelenti. Az ebbe a kategóriába tartozó országokban a személyi biztonságot közvetlenül veszélyeztető események tapasztalhatóak. Ha valaki már az országban van, minél előbb hagyja el! Hozzáteszik, hogy a Gázai övezet a legszigorúbb biztonsági kategóriába tartozik. A különböző biztonsági besorolásokról a Konzuli Szolgálat oldalán olvashat.

Szerda reggel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán arról számolt be, hogy továbbra sem tudják evakuálni a Gázai övezetben rekedt magyarokat. „Az övezetben tartózkodó 15 magyar állampolgárral a konfliktus kitörése óta napi szinten folyamatos kapcsolatban vagyunk. A rendkívül nehéz helyzetük ellenére épségben vannak, de a biztonsági körülmények miatt többször is tartózkodási helyet kellett változtatniuk az elmúlt napokban” – válaszolta akkor a külügy az ATV Híradójának.

Rakéták és drónok harca zajlik az izraeli térségben, kőolajmező és kőolajipari létesítmény is célpon

Egy amerikai hadihajó a Vörös-tengeren több rakétát és drónt lőtt le, amelyek talán Izraelben lévő célok felé tarthattak – közölte az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.