Franciaország új miniszterelnöke, Gabriel Attal kedden segítséget ígért a feldühödött gazdáknak, a sürgősségi készpénztámogatástól kezdve az importált élelmiszerek ellenőrzéséig, remélve, hogy ez majd lehűti a tiltakozó megmozdulásokat, amelyek miatt traktorok zárták le az autópályákat Franciaország-szerte, és hasonló akciókat inspiráltak Európa-szerte.

A jobb fizetést, kevesebb korlátozást és alacsonyabb költségeket követelő gazdák a szénával borított országutakon táboroznak, körülvéve Párizst, ami a legnagyobb kihívást jelenti Gabriel Attal számára kevesebb mint egy hónappal ezelőtti beiktatását követően. A miniszterelnök kedden a nemzetgyűlésben tartott átfogó politikai beszédében igyekezett megnyugtatni az érintetteket – írja az AP hírügynökség.

„Meg kell hallgatnunk a gazdálkodókat, akik aggódnak a jövőjükért és a megélhetésükért. A cél világos: a tisztességes verseny garantálása, különösen azért, hogy a francia gazdákra vonatkozó szabályokat a külföldi termékeknél is érvényesítsék” – mondta a miniszterelnök.

Az olcsó importtal szembeni védelem az egyik fő követelés

Gabriel Attal gyorssegélyt ígért a nehéz helyzetben lévő bortermelőknek, másoknak pedig az uniós támogatások minél előbbi kifizetését. Azt is elmondta, hogy azonnali hatállyal bírságolni fogják azokat az élelmiszer-kiskereskedőket, akik nem tartják be azt a törvényt, amelynek célja, hogy a gazdáknak méltányos részesedést biztosítsanak a bevételekből.

A több napon át tartó, eszkalálódó tüntetések után a francia gazdák hétfőről keddre virradó éjjel barikádoknál ültek, hogy érvényt szerezzenek álláspontjuknak, miszerint az élelmiszer-termesztés és -tartás túlságosan nehézzé vált, és nem elég jövedelmező.

A tüntetők elutasították a kormány által a múlt héten bejelentett agrárbarát intézkedéseket, mivel azok számukra elégtelenek. Azzal fenyegetőztek, hogy ha követeléseiket nem teljesítik,

bevonulnak a fővárosba, amely hat hónap múlva a nyári olimpiai játékoknak ad otthont. A tüntetők sátrakkal, élelmiszer- és víztartalékokkal készültek fel egy hosszabb küzdelemre.

A kormány bejelentette, hogy 15 ezer rendőrt vezényeltek ki, főként a párizsi régióba, hogy megakadályozzák a tüntetők bármilyen, a fővárosba való behatolásra irányuló kísérletét. Tisztek és páncélozott járművek állomásoztak a friss élelmiszerellátás párizsi csomópontjánál, a Rungis piacon is.

Kolbászsütés, tévénézés és elszántság

A Párizstól keletre fekvő Disneyland vidámpark közelében egy autópályán alvó gazdák szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogy a kormány eleget tesz a segítségnyújtás érdekében. Kolbászt sütöttek, televíziót is hoztak, hogy nézhessék a miniszterelnök beszédét, és egy haldokló gazda képmását akasztották fel egy hídra.

Stéphane Chopin, a Párizstól északkeletre fekvő Chateau-Thierry közelében élő marhahústermelő biogazdálkodó elmondta, hogy milyen költségekkel és bürokratikus terhekkel jár, ha valaki megpróbálja fenntartani a biotermesztés módszereit, miközben más, alacsonyabb munkaerő- és megélhetési költségekkel rendelkező országokból származó élelmiszerekkel versenyez. 

Már húsz éve próbálunk erőfeszítéseket tenni a helyi termékekért és a környezetért. Próbálkozunk, próbálkozunk, most azt mondjuk, hogy hagyjuk abba!

A szomszédos Belgiumban a Belga Fiatal Gazdák Egyesületének küldöttsége már harmadik napja blokkolja a Párizs és Brüsszel közötti főútvonalat a belga főváros mellett. Az egész Európai Unióból érkező gazdatársaikhoz hasonlóan kevesebb bürokráciát és több pénzt követelnek a terményeikért.

Tüntetéshullám söpör végig Európán

A spanyolországi gazdák is tüntetnek. Olaszországban a gazdák kedden harmadik napja gyűltek össze traktorjaikkal egy Róma melletti autópálya-lehajtónál, hogy tiltakozzanak a megnövekedett termelési költségek, a magasabb adók és az alacsonyabb jövedelmek, valamint a dízeljuttatások csökkentése ellen.

A franciaországi megmozdulás egy újabb megnyilvánulása a globális élelmiszerválságnak, amelyet súlyosbít Oroszország közel két éve tartó teljes körű háborúja Ukrajnában, az egyik fő élelmiszertermelő országban.

A francia gazdák azt állítják, hogy a műtrágya, az energia és a növénytermesztéshez és az állattartáshoz szükséges egyéb ráfordítások magasabb árai felemésztették a jövedelmüket.

A tüntetők azzal is érvelnek, hogy Franciaország masszívan támogatott mezőgazdasági ágazata túlszabályozott, és hogy az olyan országokból származó élelmiszerimport károsítja, ahol a mezőgazdasági termelőknek alacsonyabb költségekkel és kevesebb korlátozással kell szembenézniük.

A közös agrárpolitika nélkül az EU-ban a gazdáinknak nem lenne bevétele. Sokan közülük nem lennének képesek fennmaradni

– mondta Emmanuel Macron francia elnök kedden svédországi útja során, aki csütörtökön Brüsszelben találkozik az Európai Bizottság vezetőjével, hogy megvitassák a mezőgazdasági válságot. Az elnök azonban összességében megvédte az EU agrárpolitikáját, mivel az az egyetlen módja annak, hogy az európai mezőgazdaság életben maradjon a globalizált agráriumban.