A segélyszervezetek a társadalmi tisztogatás szóval illetik Párizs legutóbbi akciótervét, amely során kilakoltattak egy 30 főből álló migránscsoportot az ideiglenes táborukból írja az AP. 

Az akcióra napokkal azután került sor, hogy a rendőrség tömeges kilakoltatást hajtott végre Franciaország legnagyobb menekülttáborában, egy Párizstól délre fekvő külvárosban. Az ilyen intézkedésekre minden tavasszal újra sor kerül a téli „tűzszünetet” követően, amikor is a hatóságok felfüggesztik a radikális eljárást.

A migránsokkal és más kiszolgáltatott helyzetű emberekkel foglalkozó segélyszervezetek szerint azonban az olimpia előtt ezek az erőfeszítések fokozódnak. Megjegyzik, hogy az embereket a fővárostól távolabbra küldik, annak ellenére, hogy a párizsi régióban is nyújthatnának menedéket. Több menedékkérőnek is a központban vannak az esedékes tárgyalásai. 

A hatóságok azt szeretnék, hogy az olimpiai játékok idejére tiszta legyen a helyszín. Nem akarják, hogy a turisták Párizst migránsokkal és menedékkérőkkel teli városnak lássák

 - mondta Elias Hufnagel, egy menekülteket és bevándorlókat segítő csoport önkéntese kedden a párizsi táborban.

A párizsi rendőrség közölte, hogy az akciót biztonsági okokból hajtották végre, most éppen azért, mert a sátortábor iskolák közelében volt.

Honnan van az illegális migránsoknak több ezer eurójuk?

Az Economx által megkérdezett szakértők szerint több ezer, de akár tízezer euróba is kerülhet, míg a kiinduló országból egy migráns eljut Európába. Vagyis, nem a leginkább segítségre szorulók, vagy üldözöttek, hanem akik megtehetik. A „legéletképesebbnek” ítélt fiatalnak tehát a család dobja össze a pénzt, sokszor ingatlan spekulánsok, uzsorások kölcsöneiből.Bővebben--->