Ukrán katonák a The New York Times tudósítójának elmondták, hogy a frontvonalban lévő erők védelme és ellátása kockázatosabb, mint valaha, az orosz dróncsapások növekedése miatt. 

Kénytelenek a járműveket hátrahagyva 5-10 kilométert gyalogolva hóban, esőben, fagyban, sárban elvinni az ellátmányt és a lőszer utánpótlást a bajtársaiknak, mert így nagyobb esélyük van a túlélésre.

A mozgó páncélozott járművek a halálos orosz robbanó drónoknak ugyanis azonnali célpontot jelentenek, hangsúlyozta a lapnak egy ukrán hírszerző parancsnok.

Az orosz erők hasonló problémákkal küzdenek. Ezeket az eszközöket mindkét fél használja. Általában nagyon olcsón, robbanóanyaggal felszerelt, hobbi típusú drónok felhasználásával készülnek, és a potenciális célpontoktól kilométerekre lévő operátorok irányítják őket. A drónok egyirányú támadásokat hajthatnak végre, amelyek pusztító robbanásokat eredményeznek, vagy egyes esetekben bombákat dobhatnak le a gyanútlan célpontokra.

Az FPV (First Person View, azaz élő adást közvetítő kamerás) drónok nagy mennyiségben gyárthatók a drágább célpontok, például tankok elleni aszimmetrikus hadviseléshez.

A harcmezőn bárkit és bármit fenyegethetnek, ami mozog. Gyakorlatilag a frontvonal egyes szakaszait egyfajta senki földjévé változtatva a járművek számára, amelyek könnyű és nagy célpontot jelentenek.

Egy ukrán nemzeti gárdista a The New York Timesnak elmondta, hogy

rendkívül veszélyes gépjárművel közlekedni. Csak gyalogosan lehet bemenni.

Ez nem jelenti azt, hogy a gyalogos mozgás is teljesen biztonságos lenne. Az FPV drónok könnyen nyomon követik és célba veszik a katonákat is, ahogy azt számos, a háború során megosztott videó és fotó dokumentálja.

A drónok mindent megváltoztattak  

Ukrajna számára, amely a fogyatkozó lőszerkészletekkel és az elapadó amerikai katonai segélyekkel néz szembe, a drónok olcsó és egyszerű alternatívát jelentenek a tüzérséggel szemben. Ha az egyik drón meghibásodik zavarás miatt vagy lelövik, a képzett kezelők, akik gyakran a frontvonaltól távolabb lévő pozíciókból irányítják a drónokat, egyszerűen kiküldhetnek egy másikat. Bizonyos szempontból a drónok hatékonyabbak lehetnek, mint a tüzérség. Olyanok, mint a rögtönzött robbanószerkezetek, amelyek levadásszák a célpontokat. Bár Ukrajna volt az első, amely valóban kiaknázta a drónok harctéren kifejtett hatását, Oroszország az utóbbi időben nagyobb léptékben és halálos eredménnyel másolta le ezt a taktikát – hangsúlyozta beszámolójában a The New York Times. 

 

Csapás-ellencsapás és egymásra mutogatás zajlik a harctéren

Kaiser Ferenc szerint Ukrajna átvette a nem túl szép orosz harcászati eljárást.