199 országot felmérve Szingapúr áll az első helyen, az ottani útlevéllel 192 országba lehet utazni. 2018-tól egészen az idei évig Japán állt az élen. A Telegraph cikke azonban kiemeli, hogy a Henley-index az alapján állítja fel a rangsort, hogy az adott útlevéllel hány másik országba látogathatunk el előzetes hatósági engedély (például vízum) nélkül.

Brexit óta a brit állampolgárok számos akadállyal találhatják szembe magukat: fél éven belül például csak 90 napot tartózkodhatnak az EU országaiban, és nem vállalhatnak munkát vízum nélkül.

A cikk kiemeli, hogy 2024-től ráadásul még rosszabbul teljesíthet a listán a szigetország: az Európai Unió ugyanis ekkorra tervezi bevezetni az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszert (ETIAS).

Rengeteg országból lesz nehezebb eljutni az EU-ba

Bár az angol kormány tárgyalt a brit turisták Brexit utáni vízummentességéről, az ETIAS egy elektronikus igazolványhoz köti, hogy a nem-uniós állampolgárok beléphessenek a schengeni övezetbe, amelyet kérvényezniük kell és pénzbe is fog kerülni.

Az EU szerint tehát 30 országnak ETIAS-engedélyt kell kérnie a brit látogatóktól.

Az engedélyt automatikusan állítják ki és három évig lesz érvényes.

Az ETIAS az unió új elektronikus ki- és belépési rendszerével összehangoltan fog működni, amelyet május végén indítottak volna el, ám végül novemberre halasztották.

A lap cikke szerint az ETIAS bevezetése után akár az 50. helyre is visszacsúszhat Nagy-Britannia a Henley-index listáján, ugyanakkor az új beutazási rendszer további 60 országot fog érinteni. A vállalat azt is hozzátette, hogy az ETIAS hatásait azután fogják pontosabban modellezni, ha bejelentik az indulás pontos dátumát, ami várhatóan az év végéig meg fog történni.

Itt a fordulat, a britek visszalépnének az EU-ba

A brexit óta első ízben lépte át egy közvélemény-kutatásban az 50 százalékot azon britek aránya, akik visszalépnének az Európai Unióba. Ennél is többen vannak, akik szerint rossz döntés volt a kilépés. Bővebben--->