A flightradar24.com weboldal felhasználói komoly anomáliát észleltek pénteken. A jelentések szerint körülbelül száz repülőgép jelentette a 7700-as segélyhívószámot a Moszkva környéki radarok felé.

Ezek a kódok a légiforgalmi irányítás és a repülőgépek közötti hatékony kommunikáció biztosítására szolgálnak. Megjelenik az irányítás képernyőjén a fontos repülési információkkal, így a magasságadatokkal és a sebességgel együtt – írja az onet.pl lengyel hírportál. 

Közülük a leghírhedtebb ez a 7700-as. A pilóta komoly vészhelyzetekben írja be ezt a squawk kódot.

Ezzel egyértelműen tájékoztatja a földi irányítót arról, hogy a légi jármű fedélzetén súlyos probléma van, és segítséget kell nyújtani. Ez lehet motorhiba, nem megfelelő nyomás vagy egyéb veszélyes műszaki hiba, esetleg egészségügyi vészhelyzet.

Vörös kódok egymás után – sikerült tisztázni a dolgot

A szolgáltatás gyorsan reagált: „Több hibás jelzésről tudunk Moszkva körzetében, arról is, hogy hogy sok repülőgép sugározza a 7700-as jelet. Valakik meghamisították a repülőgépek helyzeti adatait. Csapatunk dolgozik a probléma megoldásán" – írta a FlightRadar24 hivatalos fiókja az X platformon.

Korábban az orosz Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség közleményt adott ki, amelyben tisztázta, hogy az adatok valótlanok.

„Hangsúlyozzuk: minden repülést normálisan és megfelelő repülésbiztonsági szinten hajtanak végre. Az Egységes Légiforgalmi Irányító Rendszer Szentpétervári Regionális Központjának szakemberei nem regisztráltak vészüzemmódban reagáló eszközöket az automatizált légiforgalmi irányításban” – magyarázták.

Menekítik a magyarokat Izraelből, de jövő héttől ismét foglalhatók repülőjegyek

Ha holnapra nem is, de jövő hétre már újra van lehetőség repülőjegyet vásárolni Tel-Avivba. Közben kiderült: még korántsem sikerült minden magyart „evakuálni” az országból. Bővebben>>>