Újabb részletek derültek ki a május 1-jén Kolumbiában, az Amazonas őserdőjében lezuhant kisrepülő szerencsétlenségéről és az utasai közül megmenekült négy gyerekről.

A négy testvért, akik az uitoto őslakos törzsből származnak, negyven nap után, pénteken találták életben a kolumbiai mentőcsapatok, és a légierő helikopterével szállították őket kórházba.

Hetekig keresték őket

A repülőgépen heten utaztak, a feltehetően motorhiba miatt lezuhant gép roncsait, valamint a pilóta, az anya és egy vezető holttestét korábban megtalálták, de a gyerekek után még hetekig folyt a kutatás.

A megmenekült gyerekek közöl kettőnek az apja, Manuel Ranoque újságíróknak beszámolt róla, hogy legidősebb lánya elmondta neki: anyjuk arra biztatta őket, hogy menjenek és mentsék a bőrüket. A 13, 9, 5 és 1 éves testvért pénteken mentették ki és szállították ki a dzsungelből. Az ország fővárosában, Bogotában egy katonai kórházba vitték őket – számolt be róla a BBC. 

Az egyetlen dolog, amit a 13 éves Lesly tisztázott számomra, az az, hogy valójában az édesanyja négy napig életben volt

– mondta Manuel Ranoque a kórház előtt újságíróknak.

„Tűnjetek el innen. Meg fogjátok látni, milyen ember az apátok, és ugyanolyan nagy szeretetet fog adni, mint amilyet én nyújtottam nektek” – mondta az apa szerint az édesanya gyermekeinek, mielőtt meghalt volna.

A gyerekek dzsungelben töltött idejéről és csodálatos megmenekülésükről újabb részletek derültek ki, köztük az is, hogy gyerekek első mondatai a megmentőik felé.

„A legidősebb lány, Lesly, a kislánnyal a karjában, felém szaladt és azt mondta, hogy éhes” – mondta Nicolas Ordonez Gomes mentőmunkás az RTVC csatornának. A két fiú közül az egyik feküdt, majd felállt, és azt mondta, hogy meghalt az anyukája. 

Kenyeret és kolbászt kérek

– mondta Ordonez Gomes szerint az egyik éhező fiú.

Az előzmények

Mucutuy és gyermekei május 1-jén az Amazonas tartománybeli Araracuara és San José del Guaviare között közlekedő Cessna 206-os repülőgépen utaztak, amikor a gép hajtóműhiba miatt május 1-jén riasztást adott ki. Az anya és a két pilóta holttestét a hadsereg találta meg a baleset helyszínén, de úgy tűnt, hogy a gyerekek az esőerdőbe kóboroltak, hogy segítséget keressenek.

A mentők a dzsungelben felfedezett nyomok, köztük lábnyomok és beleharapott gyümölcsök után bukkantak a gyerekek nyomára. Reményt nyújtott, hogy a gyerekek gyümölcsökről való tudása és a dzsungelben való túlélési készségük esélyt adott nekik az életben maradásra. Astrid Cáceres, a kolumbiai Családjóléti Intézet vezetője szerint „a dzsungelben éppen szüret volt”, így a gyerekek friss gyümölcsöket ehettek.