Szerdán az ügyészség úgy döntött, nem engedi az épületből kisétálni Zuschlag Jánost, miután felmerült a gyanú, hogy a korábban egyszerűen csalással vádolt MSZP-s politikus és hat társa esetleg bűnszervezetben követte el alapítványi mutatványait.

Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese pénteken - azt követően, hogy párttársát Szegeden előzetes letartóztatásba vették - az MTI-nek úgy nyilatkozott, bízik abban, hogy Zuschlag János - négy társához , Katus Ferenchez, Kullai Tamáshoz, Krausz Csabához és Marsovszky Balázshoz hasonlóan - kéri párttagságának felfüggesztését. "Azt tartom fontosnak, hogy a Zuschlag-ügyben kiderüljön az igazság" - hangsúlyozta a honvédelmi miniszteri posztot is betöltő Szekeres Imre, visszhangozva pártelnöke szerdai nyilatkozatát.


Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ezt követően biztosította a közvéleményt, hogy minden segítséget megad a nyomozó hatóságoknak az ifjúsági szervezetek állami támogatásával kapcsolatos ügyekben. Gyurcsány szóvivője szerint "a miniszterelnök tiszta vizet kíván önteni a pohárba. Volt szakminiszterként minden segítséget megad a nyomozó hatóságoknak az ifjúsági szervezetek állami támogatásával kapcsolatos ügyekben" - idézi az MTI Daróczi Dávid levelét. Gyurcsány neve korábban egy tanúvallomás során került kapcsolatba az üggyel.

A Bács-Kiskun megyei ügyészség az ügyben már korábban meghallgatta Ocsovai Tamást, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium volt helyettes államtitkárát, aki részletesen beszámolt a nyomozóknak arról, hogy a fiatal szocialista politikusok az akkoriban sportminiszteri feladatokat ellátó Gyurcsány Ferenc dolgozószobájában tartott informális találkozóikon döntöttek a szóban forgó pályázati pénzek elosztásáról.

Ocsovai az egyeztetők közé sorolt többek között egy volt és egy jelenlegi államtitkárt: Mesterházy Attilát - aki jelenleg az MSZP frakcióvezető-helyettese - és Ujhelyi Istvánt, aki akkoriban Arató Gergellyel - aki az Ifjú Szocialisták Mozgalmának utolsó elnöke volt - együtt az MSZP ifjúsági- és sportmunkacsoportjának vezetője volt. A volt helyettes államtitkár emlékezete szerint időnként Zuschlag János is megjelent, aki akkor a Fiatal Baloldal elnökhelyettese volt.


A Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter ugyancsak rendkívül fontosnak tartja "hogy kiderüljön az igazság, függetlenül attól, milyen magas rangú szocialista politikusok érintettek az ügyben" - írja az MTI. A Fideszes politikus Zuschlag János őrizetbe vétele kapcsán úgy nyilatkozott, hogy meg kell történnie a szükséges felelősségrevonásnak, még akkor is, ha a szálak Gyurcsány Ferenc dolgozószobájáig érhetnek, majd az új Tocsik-ügyként aposztrofálta a történteket.