Az Ötvenhatosok terén megvalósülő közgyűjteményi épületegyüttes olyan léptékű kulturális fejlesztés, amilyenre az elmúlt 100 évben nem volt példa. Az új múzeumépületek mellett megújul a Városliget is, ezáltal nem csak  az eredeti funkciójához hűen,  igazi szórakoztató, kulturális népparkká válhat, de Európa egyik legvonzóbb kulturális és szórakoztató centruma is lehet - fogalmazott Balog Zoltán.

A héten megjelent kormányhatározat szerint április végéig el kell készíteni az egész városligeti rekonstrukció koncepcióját, benne az Állatkert bővítésével, a Petőfi csarnok átépítésvel és a Fővárosi Nagycirkusz megújításával, június végéig pedig  a Múzeumnegyed épületeinek építészeti, tartalmi koncepcióját kell összeállítani, úgy, hogy alapjául szolgálhasson az év második felében kiírásra kerülő nemzetközi építészeti tervpályázatnak.

A Múzeumnegyedben öt új múzeumépület épül, felújítják a 65 éve nem látogatott Román Csarnokot és egy új restaurálási, raktározási csarnokot is létrehoznak. A megvalósításra 70 milliárd forintot szánnak, amelynek döntő hányadát uniós forrásból kívánják finanszírozni, ebben úgy néz ki, nagyobb lesz a mozgástér, mint az előző ciklusban, s  mintegy 10 százalékos költségvetési részesedést terveznek - tette hozzá az erőforrás miniszter.

Mint kiemelte, a nemzetközi tervpályázat az európai közvéleménybe való bevezetést is szolgálja,  a projekttől ugyanis azt remélik, hogy általa a Városliget Európa egyik legsokrétűbb turisztikai célpontjává válik. A Városliget rekonstrukciója becslések szerint további 50 milliárddal fejeli meg a Múzeumnegyed 70 milliárdját, s mindkét beruházás befejezését 2018 elejére tervezik.


Magyarországon több mint 90 éve valósult meg utoljára középület nemzetközi tervpályázat útján, ezért is történeti jelentőségű a projekt  - emlékeztett Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos. Az új épületek fontosságát hangsúlyozva kiemelte, az ide kerülő gyűjtemények egyikének sem volt eddig eredetileg is múzeumnak épült otthona.

Kétlépcsős lesz a tervpályázat, először egy ötletpályázatot írnak ki az épületek elhelyezésére, ezt követően az öt épületre egyszerre írják ki magát a nemzetközi építészeti tervpályázatot, amelyről 2014 tavaszán dönteni is szeretnének már - fogalmazott Baán. A projekt előkészítésére a kormányhatározat szerint 100 millió forint áll rendelkezésre.