A 20 aranyszobrot és 30 ékszert az 1950-es ’90-es évek között készítette az olasz művész, aki az egyik legnagyobb 20. századi filmsztár, filmsztár Marcello Mastroianni nagybátyja volt. Umberto Mastroianni szobrászművész aranyszobrait és ékszereit egy észak-olaszországi kiállításról lopták el. A csütörtökre virradóra elkövetett bűncselekmény során 49 kiállítási darabot vittek el.

A tárgyak december óta voltak kiállítva a Museo d'Annunzio Segretóban, a Garda-tóra néző Vittoriale degli Italiani domboldali birtokán. Csütörtök reggel azonban, egy nappal a kiállítás zárása előtt, a vezetők azt tapasztalták, hogy a kiállítóteret kiürítették. A szobrok mellett gyűrűk, karkötők, kitűzők és brossok is voltak, amelyeket Mastroianni az „aranypatak olvasztási technikájával” készített – írja a The Guardian.

Egy kivételével, amelyeket a tolvajok feltehetően menekülés közben ejtettek el, minden darab eltűnt.

A lopást megerősítette Giordano Bruno Guerri, a birtok elnöke, amely Gabriele D'Annunzio, az olasz fasizmusra hatást gyakorló költő otthona volt: „A jó hír az, hogy egy darabot már sikerült visszaszerezni. Szerencsére D'Annunzio hagyatékából semmi sem sérült meg.”

Az olasz művészeti rendőrség nyomoz a rablás ügyében, bár péntek délutánig semmilyen fejlemény nem derült ki. Guerri elmondta, hogy szombaton sajtótájékoztatón adnak majd tájékoztatást az fejleményekről. A Brescia Today című helyi újság beszámolója szerint a tolvajok egy szervízajtón keresztül jutottak be a múzeumba, és kikapcsolták a riasztót.