Semmilyen jel nem utal arra, hogy a NATO és Oroszország közötti nukleáris összecsapás küszöbön állna. Amerikai tisztviselők többször hangoztatták ezt, függetlenül Putyin és Kreml szövetségesei harcias retorikájától, vagy a taktikai nukleáris fegyverek fehéroroszországi telepítésétől – írja a Newsweek.

Az Oroszország és a NATO közötti közvetlen összecsapás egy lépésre lenne a teljes körű harmadik világháborútól – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök újságíróknak a héten, amikor az ország elnökválasztásán előre elrendelt győzelmét ünnepelte, és hangsúlyozta megalkuvást nem ismerő ukrajnai stratégiáját.

Minden érintett számára katasztrofális lenne.

Az Amerikai Tudósok Szövetsége becslése szerint Oroszországnak mintegy 5580 nukleáris fegyvere van, míg az Egyesült Államoknak 5428. Feltételezések szerint mindkét ország 1600 aktívan telepített stratégiai nukleáris robbanófejjel rendelkezik.

2019-ben a Princeton Tudományos és Globális Biztonsági programja közzétett egy szimulációt, hogyan fajulhat teljes körű globális nukleáris konfliktussá a háború. Becslések szerint 91,5 millió ember hal meg órákon belül, és még többen az azt követő hónapokban és években.

Egy orosz nukleáris csapás az Egyesült Államokra nézve az amerikai politikai és katonai vezetés lefejezését, a létfontosságú parancsnoki és irányítási kommunikációs csatornák megszakítását, a lehető legtöbb nukleáris eszköz érvénytelenítését, valamint a kulcsfontosságú ipari és kereskedelmi övezetek lerombolását célozná.

A Newsweek egy interaktív térképet is közölt a lehetséges célpontokról, ez weboldalukon elérhető.

Kékkel a nagyobb civil döntéshozói központokat, narancssárgával a nagyobb katonai támaszpontokat, sárgával a kommunikációs központokat jelölték.

A Neewsweek téképe
Kék: Nagyváros
Piros: Katonai/nukleáris bázis
Sárga: Irányítási központ

Forrás: A Flourish Map/Newsweek
  • Washington, DC, New York City, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Dallas-Fort Worth, Miami, Philadelphia, Houston, Las Vegas, Salt Lake City, Denver és Miami metrói a legfontosabb célpontok közé tartoznak,
  • a marylandi Camp Davidben és a pennsylvaniai Raven Rock Mountain komplexumban – ahol a Pentagon használatára szánt földalatti bunkerek találhatók – valószínűleg az elnöki visszavonulást céloznák meg,
  • a Washington államban található Jim Creek haditengerészeti rádióállomás és a hawaii Lualualei nagyon alacsony frekvenciájú adó valószínűleg a legfontosabb célpontok lennének,
  • az orosz ballisztikus rakéták a norfolki virginiai haditengerészeti állomást is megcéloznák, az amerikai haditengerészet flottaerőinek parancsnokságának főhadiszállását és otthoni kikötőjét,
  • az észak-amerikai légvédelmi parancsnokság főhadiszállása is cél lenne a Colorado Springs-i Peterson űrbázison,
  • az Egyesült Államok stratégiai parancsnoksága a nebraskai Offutt légibázison és a utahi Hill légibázison található Légierő Nukleáris Fegyverközpontja szintén kiemelt célpontok lennének, de ilyen lenne a texasi Amarillóban található Pantex-gyár is, amely az Egyesült Államok elsődleges nukleáris fegyvereket összeszerelő és szétszerelő létesítményeként szolgál.
  • Az orosz csapások valószínűleg megsemmisítenék az atomerőműveket és egyéb eszközöket az új-mexikói Kirtland légibázison, a louisianai Barksdale légibázison, a missouri Whiteman légibázison, a wyomingi Warren légibázison és az északi Minot légibázison, Dakota és Malmstrom légibázis Montanában.

A NATO szerint Putyin blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban. Mircea Geoana NATO-főtitkárhelyettes Putyin nukleáris kardcsörtetését olyan diskurzusnak minősítette, amely inkább a pszichológiai megfélemlítés logikájába illeszkedik. Erről itt olvashatnak többet >>>