Nem látunk közvetlen veszélyt arra, hogy Oroszország bevetné ezeket a fegyvereket – mondta a katonai szövetség főtitkárhelyettese. A NATO második számú tisztségviselője szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fenyegetése jelenleg csak pszichológiai megfélemlítés.

Vlagyimir Putyin csütörtökön adta ki a figyelmeztetést, miközben Emmanuel Macron francia elnök kitartott azon üzenete mellett, hogy a Nyugat nem zárhatja ki, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába, hogy segítsen elhárítani a teljes körű orosz inváziót.

Ez valóban nukleáris fegyverekkel fenyegető konfliktussal fenyeget

– fűzte hozzá az orosz elnök.

Mircea Geoana NATO-főtitkárhelyettes az El País című spanyol napilapnak adott, pénteken megjelent interjújában Putyin nukleáris kardcsörtetését olyan diskurzusnak minősítette, amely inkább a pszichológiai megfélemlítés logikájába illeszkedik, mintsem a valós szándékokba.

Nem látunk közvetlen veszélyt arra, hogy Oroszország bevetné ezeket a fegyvereket. De ezek a kijelentések önmagukban nagyon veszélyesek, mert aláássák a bizalmat. Oroszország tudja, hogy egy ilyen lépésnek milyen következményei lehetnek

– mondta Geoana, aki még idén lemondhat, hogy indulhasson a szeptemberi román elnökválasztáson, azt is hozzátette, hogy a NATO továbbra is gondoskodik arról, hogy támogassák Ukrajnát, és elkerüljük az eszkalációt Oroszországgal.

Trump győzelme sem gyengítheti meg a NATO-t

Macron redikális javaslatával kapcsolatban annyit mondott: teljes mértékben tiszteletben tartják szövetségeseik jogát, hogy új ötleteket terjesszenek fel, de nekik a NATO-nál nincs szándékuk vagy tervük csapatokat telepíteni Ukrajnába.

Geoana reményét fejezte ki, hogy a szövetség akkor is erős marad, ha a NATO-szkeptikus Donald Trump nyeri az amerikai elnökséget idén novemberben:

„Mind a republikánusok, mind a demokraták túlságosan is jól értik a Kínával, Oroszországgal, Iránnal és Észak-Koreával folytatott nagyon bonyolult versenyt. Az Egyesült Államoknak szüksége lesz minden szövetségesére Európában és a világ többi részén.”