Olaszországnak legalább 2026-ig kell várnia arra, hogy költségvetési hiányát az Európai Unió 3 százalékos határértéke alá szorítsa, ami a közösség költségvetési felügyelőinek hosszabb vizsgálatát vonhatja maga után. 

Mivel a hiány tavaly a GDP 7,2 százalékát tette ki a lakásfelújításokra vonatkozó adókedvezmény miatt, Giorgia Meloni miniszterelnök kormányának több évre lesz szüksége ahhoz, hogy pénzügyeit ismét fenntartható pályára állítsa – írja a Bloomberg.

A kormány a tervek szerint kedden mutatja be az új gazdasági célokat és előrejelzéseket. A pénzügyminisztérium valószínűleg azt mondja majd, hogy idén 1 százalékos növekedést vár, ami jóval meghaladja a közgazdászok 0,6 százalékos becslését. A számok még változhatnak a bejelentés előtt. Ez a gyorsabb bővülés segíteni fog abban, hogy a hiány idén 4,4 százalék körülire, jövőre pedig 4 százalék alá csökkenjen. Az Il Sole 24 Ore napilap szerdán korábban 4,3 százalékos célról számolt be.

A pénzügyminisztérium nem kívánta kommentálni a számokat, mivel további adatokra várnak a zöld épületek felújításának támogatására szolgáló adókedvezményről, az úgynevezett „szuperbónuszról”, amely még befolyásolhatja a számításokat.

Giancarlo Giorgetti pénzügyminiszter többször is kiemelte, hogy Olaszország államháztartása továbbra is „abszolút prioritás”.

A tárcavezetőnek a 2022-es hivatalba lépése óta többször kellett magyarázatot adnia az olasz költségvetési hiányra vonatkozó előrejelzések kínos felülvizsgálatáról, miután hivatalosan újraértékelték, hogyan kell elszámolni az adókedvezményeket, köztük a „szuperbónuszt”.

Ez a Giuseppe Conte populista kormánya által bevezetett politika lehetővé tette a lakástulajdonosok számára, hogy a felújításokra fordított összeg 10 százalékával többet tegyenek zsebre, így gyorsan kicsúszott a kezükből az irányítás. Az elmúlt hónapokban Meloni kormánya élesen korlátozta az adókedvezményt, és és vele együtt a maximális kiadásokat is.

Az olaszok az EU alagsorában szerénykednek

Ennek eredményeképpen Olaszország a következő néhány évet valószínűleg az EU alagsorában fogja tölteni a túlzott hitelfelvétel miatt, bár az új szabályok nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy az ország mennyire halad a céljai felé. Giorgetti szerdán elmondta, hogy szerinte hamarosan megerősítik a kötelezettségszegési eljárást Olaszország 2023-as túlzott költségvetési hiánya miatt.

Az EU költségvetési szabályait idén év elején aktiválták újra, miután 2020 óta felfüggesztették, hogy megkönnyítsék a Covid-járvány és az energiaválság leküzdéséhez szükséges rendkívüli kiadásokat. Az unió most ratifikálja a szabályok felülvizsgálatát, amely nagyobb mozgásteret biztosítana a tagállamoknak, hogy a jövő évi költségvetésük elkészítéséhez időben megtervezhessék költségvetési pályájukat.

Szabálysértési eljárások fenyegető árnyékában

Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve közölte a tagállamokkal, hogy amint ebben a hónapban megkapja a végleges adatokat az Eurostattól, kötelezettségszegési eljárást indít azon országok ellen, amelyek tavaly megsértették a 3 százalékos hiányküszöböt. Az érintett gazdaságokat azonban csak a június eleji európai választások után értesítik.

Ha az országok nem tesznek eleget ezeknek az erőfeszítéseknek, az eljárás elméletileg szankciókhoz vezethet. Eddig azonban egyetlen tagállamot sem büntettek meg a számos jogsértés ellenére.

Olaszország kormánykoalíciója számára azonban jelenleg az a nagyobb kérdés, hogy sikeresen tudja-e majd elkölteni az EU gazdaságélénkítési alapjának pénzét, amelynek célja, hogy a következő években tartósan fellendítse a gazdasági növekedést. Raffaele Fitto európai ügyekért felelős miniszter elmondta, hogy valószínűleg nem fogják befejezni az ilyen alapok felszabadításához szükséges projektek egy részét a 2026-os határidőig, ami aggodalmat keltett, mert a kevesebb beruházás alacsonyabb növekedéssel fog járni.