„A kínai kormány kulcsszerepet játszik a nemzetközi jog tiszteletben tartásában, beleértve Ukrajna szuverenitását is, és ezért egyértelműen elvárjuk, hogy Kína nagyon világos üzeneteket küldjön Oroszországnak” – mondta Stéphane Séjourné a kínai fővárosban tartott sajtótájékoztatóján kínai kollégája, Vang Ji mellett beszélve.

Séjourné megjegyzései az előtt hangzottak el, amikor Hszi Csin-ping kínai elnök várhatóan május elején Párizsban találkozik Emmanuel Macron francia elnökkel. Kína semlegesnek mutatja magát az ukrajnai háborúval kapcsolatban, és hivatalosan nem ítélte el Oroszországot az invázió miatt. Ehelyett Peking elmélyítette kapcsolatait Moszkvával, mi több a kétoldalú kereskedelemben elhagyta az amerikai dollárt – számolt be róla a Politico.

Tárgyalás tehet majd pontot a háború végére

A múlt hónapban Kína eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottja figyelmeztetett a háború eszkalálódására, és azt mondta, hogy Kijev és Moszkva egyetért abban, hogy a tárgyalások, és nem a fegyverek fognak véget vetni ennek a háborúnak. Kína azt akarja, hogy Oroszország a jövőbeni béketárgyalásokon tárgyalóasztalhoz üljön és ehhez Európa is hozzájáruljon.

Séjourné azt is elmondta, hogy Franciaország nem akar leválni a kínai gazdaságról, hanem inkább gazdasági egyensúly helyreállításában akar részt venni, hogy a kereskedelmi kapcsolatok „egészségesek és fenntarthatóak” legyenek. Az Európai Unió szabályokat dolgoz ki annak érdekében, hogy gazdasága kevésbé függjön Kínától.