Az EU vasárnap jelentős támogatási megállapodást írt alá Egyiptommal, amelynek célja az Európa partjaira irányuló illegális migráció megfékezése és az észak-afrikai ország gazdaságának fellendítése.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke, akit Abdel Fatah el-Szíszi egyiptomi elnök, valamint öt uniós tagállam vezetője is támogatott, elmondta, hogy a 7,4 milliárd euró értékű megállapodást négy év alatt osztják ki, és részben a határellenőrzés fokozását célozza.

Az Egyiptommal kötött megállapodás egy sor hasonló megállapodásba illeszkedik, amelyeket Brüsszel a perifériáján fekvő országokkal kötött, mivel az európai vezetők célja, hogy a júniusban esedékes uniós választások előtt megfékezzék a blokkba irányuló illegális migrációt.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, aki az ilyen megállapodások egyik motorja, úgy üdvözölte az EU és Egyiptom közötti megállapodást, mint lehetőséget arra, hogy

Afrika lakói esélyt kapjanak arra, hogy ne vándoroljanak Európába.

A Törökországgal, Tunéziával, Mauritániával és most Egyiptommal kötött hasonló megállapodások után az EU várhatóan Marokkóval is aláír egy újabb megállapodást – közölte a Politicoval egy névtelenséget kérő uniós tisztviselő.

A portál által látott uniós dokumentum szerint a blokk Egyiptomnak szánt pénzét 2024 és 2027 között részletekben folyósítják majd, és támogatások és kölcsönök formájában oszlik meg. A mintegy 200 millió eurós támogatást a migrációra szánják, míg a többi pénzeszköz beruházásokra, kétoldalú projektekre és makroszintű pénzügyi támogatásra irányul.

A pénzeszközök segítenek majd megerősíteni Egyiptom biztonsági erőit, és támogatják a gazdaságot, amelyet a rohamosan növekvő infláció és a bénító munkanélküliség sújt.

A jemeni húti lázadók kereskedelmi hajók elleni rakétatámadásai szintén megzavarták a Vörös-tengeren keresztüli áruforgalmat, ami tovább rontotta az egyiptomi kereskedelmet.