A Silicon Box félvezetőgyártó startup 3,2 milliárd eurót (1264 milliárd forint) fog befektetni Olaszországban, hogy chipgyárat építsen az ország északi részén – közölte Adolfo Urso ipari miniszter hétfőn.

„A közelmúltbeli globális zavarok rávilágítanak arra, hogy Európában rugalmasabb ellátási láncot kell kiépíteni a félvezetők számára” – mondta a tárcavezető. A chipletgyártó üzem teljes kapacitás esetén várhatóan 1600 munkahelyet teremt – írja a Bloomberg. A Silicon Box stratégiai befektetői közé tartozik a Hillhouse Capital, a Lam Research vállalati kockázati ága és a Tata Electronics.

A mostani bejelentésre azt követően került sor, hogy az olasz kormánynak nem sikerült meggyőznie a mintegy 186 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező amerikai chipgyártó óriást, az Intelt, hogy Olaszországban fektessen be. A Silicon Box januárban zárt le egy 200 millió dolláros finanszírozási kört, amivel az értékelése meghaladta az egymilliárd dollárt.

Le kell válni Ázsiáról a chipek beszerzése terén

Tágabb értelemben Európa és az Egyesült Államok egyre inkább arra törekszik, hogy megerősítse a chipek nemzeti termelését, így csökkentve az ázsiai gyártókra való függést, és az ellátási hiány kockázatának elhárítása érdekében gyárat építsen az egyes országokban.

Az Intel félretette egy európai háttértár-gyártó üzembe történő beruházási projektjét. Lengyelországot választotta egy 4,6 milliárd dollár értékű teszt- és összeszerelő telephelynek. A vállalat várhatóan 30 milliárd eurót fektet be egy új chipgyárba a németországi Magdeburgban, amelyet 10 milliárd euróval támogat Olaf Scholz kabinetje is.