Az ipari termékek termelői árai 12,6 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint 2022 augusztusában. Ez a legnagyobb mértékű csökkenés a rendszeres adatfelvétel 1949-es kezdete óta, ám főleg az előző évi nagyon magas árszintből eredő bázishatásnak tulajdonítható – emelte ki jelentésében a Destatis, rámutatva, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt tavaly augusztusban minden korábbinál erőteljesebben, 45,8 százalékkal nőttek az ipari termelői árak éves összevetésben.

Havi szinten, júliushoz képest 0,3 százalékos volt a drágulás.

háború következtében elsősorban az energia drágult, a meredek emelkedés éppen 2022 februárjában, az Ukrajna elleni orosz támadással egy időben indult és szeptemberben tetőzött. Idén augusztusban már 31,9 százalékkal olcsóbb volt az energia, mint egy évvel korábban, ugyanakkor júliushoz képest 1,6 százalékkal drágult.

Csökkent a villamosenergia és a kőolajtermékek ára is

villamosenergia ára éves összevetésben 43,2 százalékkal csökkent, havi szinten 2,6 százalékkal emelkedett, a földgázért 32,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, mint 2022 augusztusában, de 0,6 százalékkal többet, mint júliusban. A kőolajtermékek ára éves szinten 8,7 százalékkal csökkent, havi szinten 5,9 százalékkal nőtt.

Az energiaárak alakulásának jelentőségét mutatja, hogy kiszűrésükkel az ipari termelői árak 1,2 százalékkal emelkedtek augusztusban az egy évvel korábbihoz képest, júliushoz képest pedig 0,4 százalékkal csökkentek.

Az adatok azt jelzik, hogy enyhül az árakra nehezedő nyomás

– értékelte a Destatis jelentését az ARD országos közszolgálati televíziónak nyilatkozva Alexander Krüger, a Hauck Aufhäuser Lampe Privatbank vezető közgazdásza. Azt mondta, az infláció ugyan még mindig nagyon magas – augusztusban 6,1 százalék volt –, de a termelői árak szintjén mutatkozó fejlemények azt jelzik, hogy folytatódhat a fogyasztói árak csökkenése.

Ugyanakkor Elmar Völker, a Baden-Württemberg tartományi bank (Landesbank Baden-Württemberg - LBBW) közgazdásza szerint még nem lehet kijelenteni, hogy sikeres a magas infláció elleni küzdelem.

A Destatis jelentéséből erősen megosztott kép bontakozik ki, attól függően, hogy az előző évi vagy az előző havi változási ütemet nézzük

– fejtette ki az elemző az ARD-nek, rámutatva, hogy havi összevetésben három egymást követő csökkenés után először emelkedtek az ipari termelői árak.