Az Egyesült Államok a következő napokban M1A1 Abrams harckocsikat szállít Ukrajnába. Mindez régóta várt segítség az ukrán katonák számára, akiknek ellentámadása eddig sokszor fulladt kudarcba – írja a Foreign Policy.

Az Egyesült Államok már megduplázta a tüzérségi gyártását, a demokraták tiltakozása ellenére pedig kazettás lőszereket is küldtek, a szövetségeseket pedig arra kéri, hogy „ássanak mélyre″, és kutakodjanak a szovjet korabeli lövedékek és légvédelmi eszközök után.

Beleegyezett abba is, hogy ukrán pilótákat képeznek ki F-16-os vadászgépekre, valamint meleg ruhákat és törőfelszerelést is küldtek, hogy Kijev még egy télen át folytathassa a harcot.

18 hónappal a háború kitörése után a Biden-kormány mostanra lényegében minden olyan nyilvánvaló tabut felrúgott, amely a Kreml eszkalációját kiválthatta volna. A következő döntés pedig arról szólhat, hogy elküldik-e az amerikai hadsereg nagy hatótávolságú taktikai rakétarendszerét, amelyről Kijev már több mint egy éve kérdezősködik. Erről hamarosan döntés születhet, Zelenszkij Fehér Házi látogatása előtt.

Az Egyesült Királyság és Franciaország a Storm Shadow és a SCALP rakéták telepítésével nagy hatótávolságú fegyvereket küldött - amelyek a harcvonalon túlra és Oroszország területére is csapást mérhetnek.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a Ramstein légibázison kedden tartott ukrán védelmi kapcsolattartó csoport ülésén azt mondta: nem fog Ukrajna kéréseinek értékelésére törekedni, szerinte ha ők kértek valamit, akkor úgy gondolják, hogy szükségük van rá.

Egy kongresszusi tanácsadó, aki a névtelensége megőrzése mellett nyilatkozott, elmondta, hogy az összes amerikai ügynökség beleegyezett, hogy küldjék el a hadsereg taktikai rakétarendszerét. Ha ez mégsem lenne így, akkor az azért van, mert Joe Biden ellenezte.

Oroszország unortodox módon óvná meg repülőgépeit az ukrán drónoktól

A moszkvai erők néhány támadó repülőgépüket autógumikkal kezdték befedni, ami szakértők szerint egy rögtönzött kísérlet lehet arra, hogy megvédjék őket az ukrán dróncsapásoktól, amelyek az utóbbi időben egyre nagyobb sikerrel vették célba az orosz katonai repülőtereket.
Bővebben--->