A napelem-modulok felületén felhalmozódó por, madárürülék és egyéb anyagok évente több milliárd dollár plusz kiadást jelentenek az energiakiesés és a megnövekedett tisztítási költségek miatt – írja a PV- Magazine. A kutatás hozzájárul ahhoz, hogy megértésék, hogy a különböző helyszíni és telepítési körülmények hogyan befolyásolják a por és ürülék felhalmozódását egy-egy modul felületén.

A Vellore Institute of Technology csoportja egy egyszerű, de hatékony módszert talált ki a különböző típusú szennyeződések vizsgálatára. A tudósok öt különböző típusú talajból (fekete talaj, sivatagi talaj, vörös talaj, hordaléktalaj, laterit talaj), valamint szénporból és madárürülékből gyűjtöttek mintát India különböző helyeiről. Ezeket a mintákat 10 g és 50 g közötti mennyiségben összekeverték és a napelem modulok felületére kenték, majd a modulokat napszimulátorral tesztelték.

Kiderült,

minden dőlésszögben a madárürülék volt a legnagyobb hatással a modul teljesítményére, egy 50 g-os minta a hatékonyság több mint 80%-át vette el – ez lényegesen nagyobb veszteség, mint amennyit bármely por- vagy talajminta okozott.

vizsgálat azt is megállapította, hogy a szennyeződés mértékének meghatározásában a szennyeződési anyag fizikai tulajdonságai nagyobb szerepet játszanak, mint a modulok szöge.

A csoport azt állítja, tanulmányuk segítheti a projektfejlesztőket abban, hogy jobban felmérjék a helyszínek körülményeit, és elkerüljék, hogy a projekteket olyan régiókban helyezzék el, ahol a szennyeződés különösen erős lesz, vagy meg tudnak tenni megelőző intézkedéseket.

Megjegyzik azonban, hogy ennek a tanulmánynak az eredményei csak az indiai Vellore-hoz hasonló forró, száraz éghajlatú régiókban alkalmazhatók, amelyeken a szimulációs feltételek alapultak.

Újabb tizenötezer háztartás lehet el akár Paks nélkül is

Két új naperőművet épített európai uniós támogatással a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Kunmadaras déli részén az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. Bővebben >>>