Az energiapiaci válság alatt Európa néha többszörös (bizonyos esetekben hatszoros!) áron jutott hozzá az amerikai földgázhoz, az amerikai vásárló által tapasztalt árhoz képest – emlékeztetett az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, miután az Egyesült Államok bizonytalan időre felfüggesztette az új LNG exportkapacitások engedélyezését, és amely általános megütközést keltett az Európai Unióban és Washington ázsiai szövetségeseinek körében is.

Az előnyök:

  • az LNG a méretgazdaságos – a cseppfolyósított földgáz hatszázszor kevesebb helyett foglal, mint gáz halmazállapotban,
  • tengeri szállítása lehetővé teszi, hogy úgy kereskedjenek a vállalatok a gázzal, mint az olajjal, rugalmasan lehet adni-venni, bárhová eljuttatni, sőt szállítás közben is változhat a cím. Igaz, a szállító hajók fogadásához, azaz a terminálok felépítéséhez, komoly beruházásokra van szükség.

Hátrányok:

  • Ha az LNG teljes életciklusát nézve (kitermelés, a tíz százalék veszteséggel járó cseppfolyósítás, a nehéz óceánjáró tankerhajók kibocsátása, a végfelhasználás), akkor az LNG kétszer-háromszor szennyezőbb, mint a szén, aminek kiszorításán a fejlett világ intenzíven dolgozik.
  • Ha az LNG válik a világ egyik meghatározó energiahordozójává a szállítás szempontjából könnyen a klímacélok és határidők ellenségéve válhat.

Az energiapiaci káosznak vége, a pánik elmúltával és a globális gáztermelés felfutása miatt az árak is normalizálódtak.

Az európai referencia gázár 25 euró/MWh-ra mérséklődött, ami csak kissé haladja meg a háború előtti szinteket. (2022 augusztusában 330 euró felett is jártak a jegyzések!)

Mindezek ellenére az LNG még így is, relatíve, igen drága: az európai tőzsdei ár az amerikai másfélszerese-kétszerese.

Felpörgeti a földgáz utáni kutatást az MVM Berettyóújfalu térségében, kedvező esetben újabb munkaprogram indulhat, amely a meglévőek mellett további nyolc-tíz kút fúrását jelenti. Itt olvashat erről többet >>>