Eddig nem publikált új helyszínen, Berettyóújfalu térségében is megkezdte a földgáz utáni kutatást az MVM csoport.

A 2023 decemberében indult földgázkutatási és termelési beruházás keretében már három kutat lefúrtak, de a negyedikre is sor kerül 2024 februárjában.

Ezután kedvező esetben újabb munkaprogram indulhat, amely további nyolc-tíz kút fúrását jelenti.

A vg.hu emlékeztet, hogy az MVM csoport a múlt év végén indította el upstream tevékenységét, ez a portfóliójában egy olyan új elem, amely fontos mérföldkő is a vállalat szervezeti felépítésében. 

Az upstreamstratégia első két elemeként a csoport 50-50 százalékos tulajdonosi struktúrában részt vesz a Corvinus és a Berettyóújfalú szénhidrogén kutatás-termelési beruházásban, amelyek mára szép sikereket értek el. 

A 2021 decemberében indult Corvinus projekt során eddig több mint 50 millió köbméter földgázt és közel 65 ezer köbméter kondenzátumot termeltek ki.

A fenti két beruházással az MVM csoport hozzájárul a Nemzeti Energiastratégia (NES) céljainak eléréséhez, ahogyan a hazai gáztermelés növeléséhez is.

Gázkutakat állít termelésbe a MOL Kelet-Magyarországon

A MOL 2019-ben indította útjára sekélygáz programját: új technológiával a földfelszínhez közelebb eső, jellemzően kis méretű mezőket célozza meg. Az elmúlt években 18 fúrásból 16 hozott sikert, a vállalat magyarországi évi 1.4 milliárd köbméter gáztermelésének jelenleg nagyjából 5 százalékát adja a sekélygáz.