Az Egyesült Arab Emírségek 2028-tól 15 éven keresztül cseppfolyósított földgázt (LNG) ad el Németországnak egy olyan megállapodás keretében, amely tovább erősíti Európa fosszilis tüzelőanyag-felhasználását, illetve alátámasztja a közel-keleti ország azon tervét, hogy kulcsfontosságú beszállítóvá váljon.

A Bloomberg a két vállalat közleménye alapján arról ír, hogy az Abu Dhabi National Oil Co. előzetes megállapodást írt alá évi 1 millió tonna LNG szállításáról a német állami tulajdonú SEFE energiaipari csoportnak.

Németország korábban elismerte, hogy a gáz kulcsszerepet fog játszani középtávon az ország energiaellátásában, mivel azt remélik, hogy az évtized végére teljesen el tudják hagyni a szenet.

Európa legnagyobb gazdasága 2045-re klímasemlegessé szeretne válni, az LNG-importot azután pörgették fel, hogy Oroszország visszafogta a vezetékes gázszállítást Ukrajna megtámadását követően.

Az Adnoc tavaly 15 évre szóló megállapodást írt alá a kínai ENN-nel legalább évi 1 millió tonna Ruwaisból származó LNG-re. A projekt teljes éves exportkapacitása 9,6 millió tonna lesz.

A SEFE a Gazprom PJSC egykori egységének 2022-es államosítása óta folyamatosan bővíti a kapacitását. A társaság megállapodásokat írt alá a norvég Equinor ASA-val és a Venture Global LNG Inc.-vel, hogy a gáz továbbra is megbízhatóan áramoljon a német iparba és a háztartásokba.

Továbbra is csínján kell bánni a gázzal az unióban, ha jót akarunk magunknak

Az EB szerint a polgárok takarékoskodása jelentősen hozzájárult az energiaválság kezeléséhez, amit az orosz-ukrán háború idézett elő.