Mindössze két és fél hónapja, hogy Warren Buffett, a világ legsikeresebb hosszú távú befektetője, alaposan bevásárolt az amerikai állampapírokból különféle futamidőre, mondván, hogy itt a kamatemelési ciklus vége, az infláció csökken. Nagyon nem is nyúlt mellé vélhetően a guru, de meglepő módon egy másik, gyorsabb és merészebb ügyleteiről ismert spekuláns, Bill Ackman bejelentette, hogy ő bizony short pozíciót nyit a hosszabb amerikai állampapírokban, elsősorban a 30 éves lejáratúban, mert szerinte jön még egy kiadós zuhanás.

Ráérzett

Ackman nem tévedett: az amerikai 10 és államkötvény hozama 4,30 százalékról szűk két hónap alatt 5 százalékig emelkedett, a 30 éves pedig ennél is nagyobb mértékben, amit ugyan nehéz volt megindokolni, hisz ez a hozam azt árazza, hogy tartósan, 10, sőt 30 évig ilyen magas lenne az amerikai jegybanki alapkamat. A piaccal azonban nem kell vitatkozni: valamiért több volt az eladó, mint a vevő, és ezt Ackman jól megérezte.

Megfordította a piacot

Ackman, a Pershing Square Capital Management vezetője a CNBC szerint hétfőn bejelentette, hogy az összes kötvényt visszavásárolta, az árfolyamesésre, azaz hozamemelkedésre számítva nyitott short pozíciókat lezárta. A piac rögtön elismerte a kötvénykirályt: a hozamok viharos csökkenésbe kezdtek: a fontosabbnak tartott 10 éves kötvény hozama 5-ről 4,84 százalékra esett vissza, a 30 évesé 5,17-ről 4,97 százalékra. 

Ackman azzal indokolta a pozíciózárást, hogy megnövekedtek a geopolitikai kockázatok az izraeli háború okán, és ilyenkor megindulhat az amerikai államkötvényekbe menekülés, ami árfolyamemelkedést, így hozamcsökkenést okozhat. Vélhetően azonban enélkül is itt lett volna a visszavásárlás ideje, hisz nagyon nehéz elképzelni, hogy tartósan 5 százalékos kamatszintet árazzon a piac 10, de pláne 30 évre, amikor az inflációs cél 2 százalék.

A shortolás nagymestere

Ackman nemcsak a kötvénypiacon nagy barátja a short pozícióknak: a részvények esetében is szeret a árfolyamesésre játszani, sőt, egyes cégek esetében harcba száll nagyobb részvényesekkel, akik megpróbálják őt az árfolyamok felverésével kiszorítani olyan cégek esetében is, melyeknek gyenge a teljesítményük, így logikus, hogy idővel essen részvényük árfolyama. 

A kötvénypiac kényelmesebb: olyan óriási, hogy senki nem tud kiszorítani egy szereplőt, így, ha jóllátja a folyamatokat, aki nagy pozíciót nyit, azt mindenképpen megjutalmazza a piac. Így történt most Ackman esetében is, akinek lépéseit mostantól erősen figyelni fogják a résztvevők, hisz ezzel hírneve páratlan magasságokba emelkedett. Ha pedig immár csökkennek az amerikai hozamok, az mindenkinek kedvező lesz, hisz csökkennek a finanszírozási költségek, és más devizák kamatszintje is lejjebb kerülhet.