Tovább lassult az infláció az Európai Unióban (EU): a januári 3,1 százalékról februárban 2,8 százalékra lassult a fogyasztói árak éves emelkedési üteme – derült ki az Eurostat végleges adataiból. Az euróövezetben eközben 2,8 százalékról 2,6 százalékra csökkent az infláció. Havi alapon nézve, a januárihoz képest mindkét régióban 0,6 százalékkal emelkedtek az árak.

A legalacsonyabb inflációt Lettországban és Dániában mérték (éves bázison 0,6-0,6 százalék), a képzeletbeli dobogóra még Olaszország fért fel (0,8 százalék). 

A legmagasabb infláció Romániában volt februárban: az előző februárhoz képest 7,1 százalékkal emelkedtek az árak. Romániát Horvátország (4,8 százalék) és Észtország (4,4 százalék) követi.

Kép: Economx

Magyarországon 3,6 százalékos fogyasztóiár-emelkedést regisztráltak a statisztikusok – a KSH 3,7 százalékot mért –, amivel a régiónkban a középmezőnyhöz tartozunk. A régióban a magyarnál alacsonyabb inflációt Csehországban (2,2 százalék), Szlovéniában (3,4 százalék) és Bulgáriában (3,5 százalék) mért az Eurostat, míg a magyarnál magasabb volt az áremelkedés üteme Lengyelországban (3,7 százalék), Szlovákiában (3,8 százalék), Horvátországban (4,8 százalék) és Romániában (7,1 százalék).

Hullámzó pályán a magyar infláció

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője lapunk korábbi kérdésére azt mondta, hogy 3,8 százalékos fogyasztóiár-emelkedéssel számolnak 2024-re. Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője pedig – szintén egy korábbi nyilatkozatában – arról beszélt, hogy az év további részében hullámzó inflációs pálya lesz a jellemző, az év végére pedig akár újra 5 százalék fölé mehet a fogyasztói árak emelkedésének üteme.
Az MNB alelnöke, Virág Barnabás szerint az infláció a következő hónapokban jó eséllyel még a jegybanki toleranciasáv felső szélének – 4 százalék – közelében marad, de ez év közepén bázishatások miatt átmenetileg ismét emelkedik majd. Szerinte 2025-ben érhető el a 3 százalékos célérték.

Az euróövezetről részletesebb adatokat is publikált az Eurostat:

  • az energiaárak februárban 3,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól,
  • az élelmiszerek, alkoholok és dohányipari termékek ára 3,9 százalékkal emelkedett, 
  • a szolgáltatások ára pedig 4 százalékkal nőtt.

Az energiaárak 0,36 százalékponttal csökkentették, míg az élelmiszerek, alkoholok és dohánycikkek 0,79 százalékponttal, a szolgáltatások pedig 1,73 százalékponttal járultak hozzá a februári inflációhoz.

Boldoggá tette a jegybankot a KSH

3,7 százalékos volt az infláció februárban éves bázison. A KSH szerint januárhoz képest 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.