Különleges magyarázattal állt elő a Budapesti Közlekedési Központ arra vonatkozólag, hogy miért kapható még a jegypénztárakban, az automatákban és a Budapest GO applikáción keresztül is a felsőoktatásban tanulókat célzó havi Budapest-bérlet – írta meg az Index.

A közlekedési kormányzat és a főváros év eleji tárgyalásai nyomán létrejött az a közösségi közlekedést érintő tarifareform, amely keretében kölcsönösen elismerik az ország-, illetve vármegyebérleteket és a Budapest-bérleteket is Budapest közigazgatási határain belül, függetlenül attól, hogy az adott szolgáltatást a BKK (buszok egy része, villamosok, metró) vagy az állami MÁV–HÉV, illetve a Volán biztosítja.

Az alku megkötésekor Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy az újítások március elsejével léptek életbe, és mivel a BKK havi diákbérlete (amely 3450 forintba kerül) nem versenyképes a 945 forintért kapható, kedvezményes Pest vármegyei diákbérlettel, ezért ezt a díjterméket a szolgáltatásaik közül kivezetik.

A diákbérlet mégsem tűnt el a kínálatból, ezért azok a magyar diákok, akik a régi rutin alapján vásárolják a havi bérletüket a BKK-tól, több ezer forintot is bukhatnak.

A közoktatásban és a felsőoktatásban tanulók havi Budapest-bérlete 3450 forintért továbbra is megvásárolható, így tehát 2505 forintot takaríthatnak meg, ha figyelnek arra, hogy a kedvezményes Pest vármegyebérletet válasszák a menüből.

Az éves bérlettel rendelkező tanulók havi 3000 forintos, a szemeszterbérletesek pedig mindösszesen 15 000 forintos kompenzációra jogosultak – közölte a BKK.

Március 1-jétől új időszámítás kezdődött a közösségi közlekedésben. Az új bérletrendszerben csak kétféle tarifa van: a teljesárú és a 90 százalékos kedvezményt adó. Ez utóbbit a kedvezményre jogosultak, például azok a diákok vehetik igénybe, akik érvényes magyar nappali vagy esti diákigazolvánnyal rendelkeznek. Itt vannak a részletek >>>