Angliában mesterséges hasnyálmirigyeket biztosítanak 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermekek és felnőttek számára, ezen felül a betegek általános egészségi állapotát és életminőségét is javítanák – írja a Blikk.

A nagy-britanniai Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) ugyanis bejelentette, hogy „több tízezer 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermek és felnőtt” kap majd mesterséges hasnyálmirigyet”, ez segít kezelni az inzulinszintjüket.

Az NHS szerint a hibrid, zárt hurkú rendszer egy bőr alatti érzékelő, amely vezeték nélküli jeleket küld egy külsőleg viselt pumpának.

Ez az eszköz fogja szükségszerűen adagolni az inzulint,

így segítve a betegeknek elkerülni az 1-es típusú cukorbetegség kockázatait anélkül, hogy félniük kellene az injekcióktól vagy összeszurkálnák ujjbegyeiket.

A bőr alá beültetett érzékelő, egyfolytában figyeli a glükóz szintet, és ennek megfelelő mértékben adagolja az inzulint.

Az NSH arról számolt be, hogy Nagy-Britanniában mintegy 270 ezer 1-es cukorbetegséggel regisztrált ember él, így óriási segítség lehet az innováció.

„Ez valóban mérföldkőnek számít, az NHS-szel és másokkal együtt fogunk dolgozni annak érdekében, hogy a bevezetés méltányos legyen és a lehető leggyorsabban eljusson az emberekhez.”

– állt az egészségügyi szervezet sajtóközleményében.