kakaó egyszerre oka és áldozata a klímaválságnak, ugyanis a kakaó az egyik fő okozója az erdőirtásnak Nyugat-Afrikában, ami talajromláshoz, a víz elérhetőségének bizonytalanságához, a csapadékeloszlás eltolódásához, a biodiverzitás csökkenéséhez vezet.

Ezek a következmények összességében alacsonyabb terméshozamokat eredményeznek, ami miatt további erdőirtás szükséges, hiszen a gazdák kompenzálni szeretnék a terméskiesést. Indonéziában is hasonló csapdába kerültek.

  • Az 1980-as években közel egymillió hektárnyi erdőt alakítottak kakaóültetvénnyé.
  • Becslések szerint 1988–2008 között 2-3 millió hektárnyi erdőveszteséget írhattunk a kakaótermesztés számlájára.

A kakaóültetvények terjedése tehát hozzájárul az erdőirtáshoz köthető szén-dioxid-kibocsátáshoz.

Ennek eredményeként a csokoládé is rendelkezik karbonlábnyommal.

Kép: Pixabay

Mekkora a csoki karbonlábnyoma?

Becslések szerint a csoki karbonlábnyoma akár 19 kilogramm szén-dioxid-kibocsátással is egyenértékű lehet kilogrammonként.

Összehasonlításként a Másfélfok felsorolásából látható, hogy

  • a marhahús esetén ez az érték 60 kilogramm szén-dioxid-ekvivalens per kilogramm,
  • a kukorica esetén 1 kilogramm szén-dioxid-ekvivalens per kilogramm,
  • az almáé csupán 0,4 kiló szén-dioxid-ekvivalens per kilogramm.

A fokozott műtrágya-használat a nitrogén-oxid kibocsátásának növekedéséhez vezet, ami szintén hozzájárul a karbonlábnyom emeléséhez.

Elfogyhatnak a kakaótermő területek

Felére csökkenhet a kakaótermesztésre igazán alkalmas területek nagysága a klímaváltozás miatt a 2040–2070 közötti időszakra.

A klímaváltozás mérséklése mellett fontos a már bekövetkezett változásokhoz való alkalmazkodás.

Kép: Másfélfok

Mit tehetnek a termesztők?

Bár a kakaótermesztők egyre inkább tisztában vannak a klímaváltozás okaival és következményeivel, ugyanakkor megfelelő források (anyagi, eszközök, tudás) hiányában az alkalmazkodás rendkívüli kihívást jelent számukra, ezért a gazdák támogatása, továbbképzése fontos.

Mindannyiunk, azaz a vállalatok, forgalmazó cégek és a fogyasztók érdeke is, hogy fenntartható módon termesszünk kakaót és kereskedjünk vele.

Ezt segíthetjük elő, ha a Fair Trade csokoládékat részesítjük előnyben.

A gazdák a garantált minimum áron kívül további prémiumot kapnak, ami jobb életkörülményeket eredményez és a közösség számára fontos létesítmények (kórházak, iskolák) fejlesztését is lehetővé teszi

– mondta Kis Anna meteorológus, az ELTE Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa.

Vámmentes lesz a brit whisky és a csoki ezeknek az országoknak

Nagy-Britannia csatlakozik a csendes-óceáni szabadkereskedelmi szerveződéshez, és még az idén a csoport tagjává válhat. A szigetország az unióból való kilépés után érezte szükségét a csatlakozásnak. Bővebben >>>