Ezt a szerződést általános évente köti meg az Osztrák Szakszervezeti Szövetség az Osztrák Szövetségi Gazdasági Kamarával vagy más, adott ágazathoz tartozó, önkéntes munkáltatói szövetséggel.

Annak azonban nincs jelentősége, hogy melyik szakszervezettel kötik meg a szerződést, mert annak tartalma minden ágazatban dolgozó számára érvényes.

A HRPortal szerint ez a szerződés a minimálbérekről, és-fizetésekről, a szolgálati idő szerinti fizetéselőlegekről, az extra juttatásokról és a munkaidő-szabályozásról rendelkezik, de a veszélyességi pótlékokat, a prémiumokat, a napidíjakat, a fizetett szabadságokat és a béremelésekre vonatkozó szabályokat is tartalmazza.

Az iparági kollektív szerződéseket Ausztriában sem üzemi megállapodással, sem munkaszerződéssel nem lehet gyengíteni. Azokban az ágazatokban, ahol nincs kollektív szerződés érvényben, ott a minimálbér-tarifáról szóló rendelkezések az irányadók.

Ennek alapján a lap összegyűjtötte, mennyit kereshetnek a magyar vendégmunkások Ausztriában:

  • A ruhakereskedelemben dolgozók fizetése foglalkoztatási csoporttól és a szakmában teljesített szolgálati időtől függően 1817 eurótól (686 ezer forint) 5248 euróig (2,05 millió forint) terjed, de a dohánybolti eladók nem keresnek kevesebbet 2116 eurónál.
  • Egy fémipari munkás fizetése 2236 euróról indul (845 ezer forint) és négy év szolgálat után már akár 5420 euróra (2,05 millió forint) is megemelkedhet.
  • Az építőipari segédmunkások bére az első két évben 2083 euró, de aki tíz éve a szakmában dolgozik, annak már minimum 2515 euró (950 ezer forint). Vezető pozícióban négy év után 6832 eurót keresnek.
  • Aki „mekiben” dolgozik, az minimum 1630 eurót (616 ezer forint) kell, hogy kapjon.
  • vendéglátásban 1800 eurónál, a fodrásznál 1770 eurónál, az autóbuszvezetőknél 2551 eurónál kezdődik a bruttó minimális fizetés.

A legtöbb szakmában átlagosan minimum bruttó 1800 eurót lehet keresni, ami nettóban 1454,4 euró.

Ez 378 forintos euróárfolyammal számolva 550 ezer forintnak felel meg. Ám Ausztriában a legtöbb helyen két plusz hónap bért is fizetnek egy évben. És ebben még nem szerepelnek a különféle pótlékok.

Özönlik külföldre a magyar munkaerő, egyre több idős áll újra munkába

3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta 2023 szeptemberében a Központi Statisztika Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai alapján. Egy évvel ezelőtthöz képest 20 ezerrel dolgoznak többen.
Bővebben--->