Az IARC kutatótestülete korábban azt mondta, hogy újabb bizonyítékok kerültek elő az aszpartám rákkeltő hatásával kapcsolatban és ezek indították el az anyag felülvizsgálatát. A szakértők olyan, 2000 óta végzett tanulmányokra mutatnak rá, amelyek az állatok és az emberek potenciális kockázatát jelzik a rákra.

A legutóbbi tanulmány 2022 márciusában jelent meg.

Ez egy franciaországi megfigyeléses vizsgálat volt 100 000 felnőtt bevonásával. Kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak mesterséges édesítőszert, beleértve az aszpartámot is, valamivel magasabb volt bizonyos rákbetegségek kockázata.

Erik Millstone, a brit Sussexi Egyetem tudománypolitikai professzora szerint a francia megállapítás, bár nem mérvadó, valószínűleg szerepet játszott az IARC vitájában. A francia kutatók nem kívántak kommentálni a kérdést.

Fontos, hogy új adatok érkeztek új tanulmányokból – mondta Millstone, aki emlékeztetett, hogy az aszpartám a bolygó legszélesebb körben használt adalékanyaga.

A Reuters a múlt hónapban arról számolt be, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató részlege, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) azt kérte, július 14-én jelöljék az aszpartámot rákkeltőnek.

Nem értem, hogyan vonhatunk le erre vonatkozó következtetéseket hatásos tanulmányok nélkül

– mondta Andy Smith, a Cambridge-i Egyetem MRC Toxikológiai Osztályának professzora.

Az aszpartám a világ egyik legszélesebb körében használt édesítőszere, amely a Coca-Cola diétás kólától a Mars Extra cukormentes rágógumijáig sokmindenben megtalálható, de a biztonságosságával kapcsolatban kérdések merültek fel nem sokkal azután, hogy az Egyesült Államok egészségügyi hatóságai először engedélyezték a használatát évtizedekkel ezelőtt. A szabályozó hatóságok világszerte azonban úgy döntöttek, hogy

az aszpartám a meghatározott határokon belül biztonságosan fogyasztható.

1981 óta, amióta a termék hivatalos jóváhagyást kapott, folyamatosak a viták róla – mondta Peter Lurie, az Egyesült Államokban működő Közérdekű Tudományos Központ (CSPI) elnöke. Már évek óta szorgalmazzuk az IARC felülvizsgálatát – tette hozzá.

Az IARC, a WHO félig önálló szervezete, amely az összes publikált tudományos bizonyíték alapján szabályozza, hogy egy anyag potenciálisan rákkeltő-e,

de nem veszi figyelembe, hogy egy személynek mennyit kellene fogyasztania ahhoz, hogy kockázatos legyen.

A „lehetséges rákkeltő” besorolás korlátozott bizonyítékokat tükröz, és az aszpartámot ugyanabba a kategóriába sorolja, mint a teljes levelű aloe vera kivonatot és néhány más zöldséget.

A biztonságos fogyasztási szintekről külön ajánlást is várnak pénteken a Közös Élelmiszer- és Mezőgazdasági Szervezet/WHO Élelmiszer-adalékanyagok Szakértői Bizottságától (JECFA).

Számos tanulmányt végeztek az aszpartámmal, amelyek túlnyomó többsége azt mutatja, hogy az aszpartám nagyon biztonságos, és nincs rákkeltő hatása

– mondta Dr. Samuel Cohen, a Nebraska Egyetem Orvosi Központjának onkológiai professzora, aki évtizedek óta tanulmányozta az édesítőszereket, számos szakértői testületben dolgozott, és konzultált az ipar számára.

Az iparági szervek szerint a JECFA  és az IARC felülvizsgálata „félrevezetheti a fogyasztókat”. 

 Lehetséges rákkeltő anyaggá nyilváníthatják a világ egyik legelterjedtebb édesítőszerét

A diétás kólában használt aszpartám édesítőszer lehetséges rákkeltő anyag a WHO rákkutató ügynöksége szerint – írja a Reuters. Bővebben >>>