Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálozásban a halálokok között a májbetegségek a negyedik helyen álltak. A májbetegek növekvő száma és az ezzel járó egyre nagyobb népegészségügyi problémák, valamint költségterhek indokolták, hogy az idei évben először a különböző kontinensek májbetegségekkel foglalkozó szervezetei meghirdessék a „World Liver Day” programot.

Világszerte a krónikus májbetegek száma eléri a 1,5 milliárdot, kétmillió ember hal meg évente májbetegség következtében. A májzsugor a 11. leggyakoribb halálok a világon.

Kár, hogy ebben elsők vagyunk

Világelsők vagyunk az alkoholbetegek lakosságarányos számát illetően: a Magyarországon élők közel negyede alkoholista, méghozzá úgy, hogy az adatsorokban a 15 évestől idősebbeket egészen az aggastyánkorig beleszámítják. Ezzel a teljesítménnyel megelőzzük a közhiedelemben nagyivónak tartott nemzetek egész sorát, köztük a briteket, az íreket, a németeket, az olaszokat és a franciákat, de még az ezüstérmes Oroszországot is – írja a Qubit.hu.

A leggyakoribb májbetegség napjainkban az anyagcsere betegségekkel összefüggő zsírmáj betegség. A világ lakosságának egyharmadát érinti és arányának növekedése összefüggést mutat a kövérséggel és a cukorbetegséggel. Egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással és testmozgással a betegség megelőzhető, hívják fel a figyelmet a betegszervezetek, és szakorvosok.

hepatitis-C vírus (HCV) fertőzöttek száma a világon 71 millióra, Magyarországon 20 ezerre becsülhető, ugyanakkor a legújabb vírus-ellenes szerekkel a HCV fertőzés már gyógyítható. Fő probléma, hogy a fertőzöttek kétharmada nem tud betegségéről. A vírushepatitisek okozta szövődmények és halálesetek száma korai felismeréssel, a rizikócsoportok kiterjesztett szűrésével és időben elkezdett kezeléssel csökkenthető.

Nagy változásra van szükség

2016-ban az Egészségügyi Világszervezet ( WHO) azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra az új fertőzések száma 90 százalékkal, a betegséghez társuló halálozások aránya pedig 65 százalékkal csökkenjen.

2018-ban ezért alakult meg Magyarországon is a Nemzeti Hepatitis Bizottság, melynek feladata a Nemzeti Hepatitis Program keretében a fenti célok sikeres végrehajtásának megszervezése.

A májrák aránya évről-évre nő, 2020-ban több, mint 900 ezer ember halálát okozta világszerte.

 

Kialakulásában a környezeti tényezők mellett a zsírmáj, az alkoholos májbetegségek és a hepatitis B, C vírus okozta májbetegségek, májzsugorodás, az ezek talaján kialakult májelégtelenség, májtumor játszanak döntő szerepet.

Korai felismeréssel, az időben megkezdett hatékony kezeléssel jelentősen javítható a betegek túlélése. Időben felismert esetekben a legújabb májsebészeti eljárások és a májtranszplantáció segíthetnek a betegek túlélésében, életminőségük javításában. Ennek kulcsa a májbetegségek és májzsugor korai felfedezése, a veszélyeztettek gondozásba vétele – hívják fel a figyelmet betegszervezetek a máj világnapján.