A sorozatos mulasztások mellett volt már halállal végződő baleset, bírságolás rákkeltő anyagok használata miatt, de múlt héten tűz is kiütött a a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft. elephelyein. Csak a tavalyi évben négy figyelmeztetést és nyolc bírságot kapott a hatóságoktól, a büntető határozatok pedig a cég telephelyein uralkodó áldatlan állapotokról tanúskodnak – írja az Átlátszó.

A bátonyterenyei csarnokokban, sőt az üzem környezetében is erős oldószer-szagot észlelt a hatóság legutóbb, akkor 31 milliós bírságot kapott több száz tonna engedély nélkül tárolt hulladék miatt. A cég tavalyi, 18,5 milliárdos árbevétele és 1,6 milliárd forintos nyeresége mellett azonban könnyedén kifizeti ezeket és a hatósági előírások rendszeres megsértésével és dolgozói évek óta tartó súlyos veszélyeztetésével dolgozik tovább.

Négy éve, 2019-ben még csak 67 millió volt a profitja, és a 2020-as év – az 1,7 milliárdos árbevétel mellett – 620 millió forintos veszteséggel zárult. 2021-ben viszont egy új akkumulátor-újrahasznosító üzemet nyitottak a Nógrád megyei Bátonyterenyén, és abban az évben már 5,4 milliárdos árbevételre és 152 millió forintos haszonra tettek szert. 

Most kapott észbe az unió az akkumulátorokkal kapcsolatban

Az Európai Unió nem tartja a szükséges tempót ahhoz, hogy világszinten vezető szerepet tölthessen be az akkugyártás terén. Mivel a tervek szerint 2035-ig betiltják az új benzin- és dízelüzemű autók értékesítését, az akkumulátorok stratégiai jelentőségűvé váltak az unió számára, azonban Európa akkumulátoripara elmarad globális versenytársaitól. Bővebben >>>

A SungEel bátonyterenyei feldolgozójában a június 9-i tűzesetet megelőzően – egy közérdekű bejelentés nyomán – március 30-án hatósági ellenőrzést tartottak. A  kormányhivatal emberei olyan súlyos hiányosságokat tapasztaltak, hogy 31,2 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabtak ki a cégre. A vizsgálat során ugyanis kiderült, hogy a korábbi ellenőrzéshez képest is rendezetlenebb állapotok voltak a telephelyen. Az üzemcsarnokokban erős oldószer szag terjengett, még az ellenőrzést végző személyek is bőr-és nyálkahártya irritációt, bőrkiütést, bőrpírt, torokkaparást, szájfájdalom tüneteit észlelték magukon.

kormányhivatal szakemberei szerint a bűz eljuthat az üzem előtt húzódó 21-es út túloldalán lévő lakóházakhoz is. Ezenkívül az üzem területén, több mint ezer darab fémhordóban, engedély nélkül tárolt hulladékot talált a hatóság.

Bátonyterenyén elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait fogadják és dolgozzák fel, évi 28 ezer tonna mennyiségben.

A 2021 júliusában átadott 9,3 milliárd forint összértékű bátonyterenyei beruházáshoz a magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott.

Az engedély szerint évi több mint 8 ezer tonna, a gödi Samsung gyárából származó selejtes akku feldolgozását végző szigetszentmiklósi üzemet már háromszor büntették meg dolgozói súlyos veszélyeztetése miatt.

A bírságnak azonban semmilyen visszatartó ereje nem volt a cég számára: 2021-ben és 2022-ben ugyanezekért az állapotokért a munkavédelmi hatóság egy 3 millió forintos és egy 8,4 millió forintos bírságot szabott ki a cégre.

A kormányhivatal se a szigetszentmiklósi üzem létesítéséhez, sem a bátonyterenyei telephely számára nem írt elő környezetvédelmi engedélyt.

A 2022 júliusi robbanásos balesetet követően azonban környezetvédelmi felülvizsgálatot rendeltek el.

Az akku-feldolgozó üzem veszélyei és az ivóvíz védelme kapcsán lakossági fórumot szervez június 22-re a Bátonyterenyei Civil Fórum, meghívták a dél-koreai cég, a hatóságok és az érintett önkormányzatok képviselőit is.

Szijjártó Péter: A kocka el van vetve, ezek a gyárak létrejönnek

Mintegy 520 milliárd forintos óriásberuházással 900 új munkahelyet hoz létre a kínai Huayou Cobalt, amely Ácson építi fel első európai üzemét, ahol katódot fog gyártani elektromos akkumulátorokhoz – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Bővebben >>>