Az Airbnb vezérigazgatója, Brian Chesky elmondta, hogy mesterséges intelligencia segítségével azonosítani tudják, mely vendégek készülhetnek arra, hogy házibulikat szervezzenek. A cég technológiája több milliárd vendég érkezését elemzi, hogy megállapíthassa, melyik szervez partyt és melyik nem. Szintén mesterséges intelligencia segítségével ellenőrzik, hogy a házigazdák által beküldött képek egyeznek-e a műholdképekkel – írta meg a Bloomberg.

Brian Chesky elmondta, hogy a vállalat miként tervezi a mesterséges intelligencia felhasználását bizonyos problémák megoldására, beleértve a régóta tartó harcot azokkal a  vendégekkel, akik mindnen tiltás ellenére házibulikat rendeznek.

Gépi segítséggel néztük meg másfél milliárd vendég szokásait, melyik szervezett partit és melyik nem. Ha ezt emberi szemmel próbálnánk megtenni, akkor valószínűleg nem észlelnénk minden mintát, de a mesterséges intelligencia több mint egymilliárd adatpontot tud összehasonlítani.

Kifejtette, hogy, ha egy foglalási kísérletnél aggályok merülnek fel, akkor vagy leállítják azt vagy további információkat kérnek.

A cég 2022 júniusában véglegesen betiltotta a házibulikat, miután a 2020-as járvány idején bevezetett ideiglenes tilalmat tesztelte, mondván,

egyes vendégek úgy döntöttek, hogy a bárban és klubban való viselkedést otthonukba viszik, amelyeket a platformunkon keresztül bérelnek.

 

2022 decemberében bevezették azt a foglalás-szűrési technológiát is, amely megakadályozza, hogy egyes vendégek egyetlen éjszakára lefoglaljanak egy egész otthont.

Hacsak nem kaptak pozitív visszajelzést más házigazdáktól.

Chesky szerint a mesterséges intelligencia elég pontosan megjósolhatja például a bűnözést bizonyos területeken, de a vezérigazgató optimista volt azzal kapcsolatban is, hogy a mesterséges intelligencia jó irányba változtatja meg az Airbnb-t.

Az Airbnb hatalmas ötlet volt az olcsó szállások kiaknázására.

Egy portálra fel lehetett tenni a világ összes kiadó lakását, ott lefoglalhatja az utas, a szállodáknál alacsonyabb az ár vonzotta, a kínálati oldalon pedig remek pénzkereseti lehetőség. Budapesten 2015-ben indult a nagy roham, és beindította a lakásárak emelkedését is. A gyorsan terjedő szolgáltatás azonban a turizmus által felkapott városokból kezdte kiszorítani az állandó lakosságot, miközben az állandó lakók nehezményezték, hogy a vendégek ellepik a házakat, a ház költségeihez való hozzájárulásban pedig a bevétel nem érvényesül.

Európa-szerte kénytelenek voltak a szabályozás útjára lépni, több-kevesebb sikerrel.

A szabályok betarthatósága váltakozó, ugyanakkor a növekvő lakáskínálat csak az extraprofitot szüntette meg: a kereslet inkább csak a járvány idején az utazási korlátozások miatt esett vissza. 

Az Egyesült Államokban rengetegen vásároltak ingatlant erre a célra. 

Azonban az idén már olyan nagy lett a túlkínálat, hogy az ingatlanok kihasználtsága meredeken csökken, és olyan esetekben, amikor valaki nyakig eladósodva vett meg több lakást abban bízva, hogy azok bőségesen kitermelik a törlesztést, most bajban vannak, pláne, hogy a hitelkamatok is emelkednek.

Az Airbnb-kről adatot gyűjtő Airdna oldal augusztusi adatai szerint 9800 aktív kiadó budapesti lakás van fent az oldalon.

Ezeknek a lakásoknak valamivel több mint a fele egyszobás, negyede kétszobás. A lakások átlagos napi bérleti díja a tavalyi adatok szerint augusztusban a legmagasabb (87 dollár), és februárban a legalacsonyabb (61 dollár), az éves átlag 74 dollár.

Az Országgyűlés 2020-ban elfogadta az úgynevezett „Airbnb-törvényt”, amellyel tulajdonképpen felhatalmazta az egyes budapesti kerületek önkormányzatait, hogy rendeletben állapítsák meg a magánszálláshelyen és az egyéb szálláshelyen egy naptári éven belül szálláshely-szolgáltatás céljára hány felhasználható nap legyen – írta meg akkor a hvg.hu.

A lap megkérdezte a leginkább érintett kerületeket, hogy éltek-e a lehetőséggel, és saját hatáskörben korlátozták-e a rövid távú lakáskiadást és a válaszokból az derült ki, hogy nem.

Bár az egyik leginkább érintett, a VI. kerületi önkormányzat sem alkalmazta a törvényt, de arra hivatkoztak, nem akarták a magánszállás-kiadást mint üzletágat ellehetetleníteni, „hiszen a korrekt módon működtetett Airbnb-szállások családok megélhetését szolgálják”, de a fővárosban elsőként megkísérelték szabályozni az Airbnb-ket, hogy a terézvárosiaknak nyugalmasabb, csendesebb éjszakáik és nappalaik legyenek. Érdemi reakció azonban nem érkezett a Miniszterelnökségtől. Tehát sem a lakhatási problémákat, sem az Airbnb-kkel tapasztalt egyéb problémákat nem sikerült kezelni.

A versenyképességre hivatkozva sürgetik a szervízdíj bevezetését a szállodások

Igazságtalan kizárólag a Balatonon számonkérni az inflációt, amikor minden termék és szolgáltatás drágul – mondta az Economx podcastjában a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Flesch Tamás szerint az sem felel meg a valóságnak, hogy ugyanaz a szolgáltatás olcsóbb a horvát tengerparton, mint a magyar tengeren. Bővebben >>>