A vállalkozásoknak a könyvvezetésüktől eltérő pénznemben beszerzett eszközeiket, illetve kötelezettségeiket egy meghatározott árfolyamon át kell számolniuk az általuk választott devizára, amely alapján azok majd megjelennek a könyveikben – hívta fel a figyelmet Kővári Andrea, a WTS Klient szakértője.

Meglehet, automatikusan a forint jut eszünkbe, ám érdemes átgondolni, valóban ez lenne a legkedvezőbb megoldás?

A kérdés fontosságát a más devizában lévő ügyletekből adódó realizált és nem realizált árfolyam különbözetekből adódó hatás adja. Az árfolyamok szüntelen és kiszámíthatatlan mozgása folyamatosan hatással van a társaság eredményére. Így tehát, ha tudjuk, hogy a társaság főként nagy összegű és jelentős ügyletei egy adott devizában lesznek, érdemes a devizaválasztás során úgy dönteni, hogy ezt kiküszöböljük.

Miért fontos a devizaválasztás?

Gyányi Tamás, a WTS Klient senior partnere hangsúlyozta: a könyvvezetésnek/könyvelésnek csak egy választott pénzneme lehet, ugyanezen pénznemen kell könyvelni/kimutatni mindent. Így ha ettől eltérő pénznemben történik bármilyen tranzakció, azt át kell váltani a könyvvezetés pénznemére.

A devizaválasztás azért fontos, hogy kiküszöböljük az árfolyam változásokból, átváltásokból fakadó hátrányokat, és külföldi tulajdonos/vezetőség igényeinek megfelelő devizában történjen az adatszolgáltatás döntéseik meghozatalához.

Egy megfelelő devizaválasztással, például ha a bevételeink és kiadásaink nagy része is euróban realizálódik, vagy merül fel, akkor az eurós könyvvezetés jelentősen csökkenti az árfolyamkockázatokat.

Teljesen persze nem küszöbölhető ki az árfolyammozgás hatása, hiszen eurós könyvvezetés mellett is lehetnek olyan tételek, amelyeket forintban kell teljesíteni a költségvetés felé. Például, a munkavállalók személyi jövedelemadója és járulékai, valamint a fizetéseket is alapszabály szerint Magyarországon forintban kell megállapítani.

Nagyobb ügyletek/cégek esetén fedezeti ügyletekkel tudjuk kiküszöbölni az árfolyam változásokból fakadó esetleges hátrányokat.

Az áttérés lehetőségére több évet kell várni

Kővári Andrea szerint a devizaválasztás alapos átgondolást igényel, mivel az legközelebb a döntést követő harmadik üzleti évre vonatkozóan változtatható meg, és ennek megfelelően a számviteli politikát, valamint a létesítő okiratot is módosítani kell.

Bár régebben az ötödik üzleti évre lehetett legkorábban megtenni ezt az áttérést, mára ez három évre csökkent, és még így is jelentősen hosszú időszakot érint.

Az áttérés módja

Gyányi Tamás szerint a procedúra a következőképpen zajlik. A cég jogi képviselője az áttérésről szóló határozatot és további cégiratokat benyújtja a cégbíróság részére. Az átállás csak az üzleti év fordulónapján lehetséges.

Ekkor a társaságnak az áttérés fordulónapján egy éves beszámolót kell készítenie az áttérés előtti pénznemben, majd a kérdéses napra vonatkozóan külön mérleget kell készítenie a létesítő okiratban rögzített devizában.

Emellett az átállás feltétele a számviteli politika aktualizálása is. Adóvonatkozás szempontjából a társaságnak soron kívüli bevallásokat kell benyújtania.

Ha egyéb devizát választunk?

Dönthetünk úgy is, hogy az eurótól vagy a dollártól eltérő, egyéb devizát választunk, ez viszont már feltételekhez kötött. Erre olyan esetben van lehetőség, ha a társaság elsődleges gazdasági környezetének pénzneme eltér a fent említett devizáktól, valamint bevételei, költségei és ráfordításai, illetve pénzügyi eszközei és kötelezettségei több mint 25 százalékban az adott devizában merülnek fel.