Tavaly Bécsben tizenöt éves csúcsot ért el a cégalapítások száma. Egyészen pontosan 9483 új vállalkozást jegyeztek be, ami az Ausztriában alapított új cégek csaknem egynegyede, 2022-höz képest pedig 4,7 százalékos növekedést jelent – írta meg a Piac&Profit a Bécsi Gazdasági Kamara adataiból. 

A legtöbb cég:

  • 82,4 százaléka – egyszemélyes vállalkozás,
  • 16 százaléka – legalább további egy embert foglalkoztat,
  • 1,5 százaléka – 10-49 dolgozóval működik.

Az újonnan bejegyzett cégek összesen 16 800 új munkahelyet jelentenek Bécsben.

A legtöbb új vállalkozás:

  • 35 százalék a kézműipar területén tevékenykedik,
  • 25 százalék tanácsadással foglalkozik,
  • 23 százalék kereskedelemmel.

Egyre fiatalabbak a bécsi vállalkozók. Míg tíz évvel ezelőtt 38 év volt a cégalapítók átlagéletkora, addig tavaly már csak 36 év. Tavaly egyébként 87 éves volt a legidősebb cégalapító, a legfiatalabb pedig 18 éves.

A Bécsi Gazdasági Kamara fiatal vállalkozókat támogató szakosztálya most azt szeretné elérni, hogy az igazán tehetséges vállalkozók már 16 évesen céget alapíthassanak.

Tavaly 26 százalékkal emelkedett az üres üzlethelyiségek iránti igény.

A belváros legfelkapottabb kerületeiben, mint a Mariahilf és Neubau, a kereslet már meg is haladja a kínálatot. A bérlők jellemzően 57 és 156 négyzetméter közötti alapterületű üzlethelyiséget keresnek elsősorban vendéglátás, kereskedelem és kézműipari tevékenységre. De sokan keresnek helyet műteremnek, galériának és különböző szolgáltatási tevékenységeknek is.

A megfelelő üzlethelyiség kiválasztása általában 6 hónap és két év közötti időt vesz igénybe és átlagosan 27 bérleményt néznek meg az érdeklődők, mielőtt döntenének.

A Bécsi Gazdasági Kamara telephely-szolgáltatása a jövendőbeli bérlők számára:

  • konkurenciaanalízist és vásárlóerőbecslést is végez,
  • megtudhatják tőlük, mekkora az adott üzlethelyiségnél a gyalogosforgalom,
  • mekkora az üzlet vonzáskörzete és milyen a lakosság összetétele.

Az ingyenes tanácsadást tavaly több mint 3.200 vállalkozó vette igénybe.

Cégalapítás a fotelből: vállalkozói szolgáltatásplatformot indít az MBH Bank
A nemrég indult cégalapító szolgáltatásnak köszönhetően minden szükséges ügyintézés online elvégezhető otthonról, akár a fotelből az MBH Csoport BUPA platformjáról. Itt vannak a részletek >>>