A vádirat szerint a vádlott, aki napközis tanárként dolgozott egy budapesti általános iskola egyik első osztályában, tudott a gyermek allergiájáról, mivel azt a szülők a tanulói adatlapján, a szülőknek szóló kérdőíven, továbbá az üzenőfüzetben is jelezték az iskola és a tanítók felé. 

A kisfiú fogyasztott az édességből, amelynek következtében olyan súlyos allergiás reakció jelentkezett nála, hogy az életét a kiérkező mentők sem tudták megmenteni.

2022. január 18-án a tanteremben az egyik gyermek születésnapját ünnepelték, amelynek során az ünnepelt által hozott, bolti csomagolású édességeket – köztük földimogyorós krémmel töltött ostyarudat – a vádlott külön tányérokra porciózta, majd az ünnepelttel együtt szétosztotta a gyermekek között úgy, hogy minden padra tettek egy-egy tányért.

Ennek megfelelően az elhunyt kisfiúnak és a padtársának is tálaltak az édességekből, amelyek között volt 2-2 darab ostyarúd is. A gyermek ezekből fogyasztott, majd rövid időn belül rosszul lett. A telefonon értesített szülők autóval indultak orvoshoz a kisfiúval, akinek azonban útközben romlott az állapota, ezért a szülők egy benzinkútnál megálltak és a gyermekükhöz mentőt hívtak.

A segélyhívásra két mentőegység is érkezett a helyszínre, azonban a kisfiú életét már nem tudták megmenteni.

A kormány spórol: még mindig nem léptek az allergének kezelésére az iskolákban

Évente alig 200 millióból meg lehetne oldani, hogy a hazai oktatási intézményekben kéznél legyen az anafilaxiás allergiában érintett gyermekek életmenő gyógyszere. Azok után, hogy az állam tavaly júliusban gyakorlatilag ingyenessé tette a gyógyszert a patikákban, egyelőre nem történt érdemi előrelépés, hogy az óvodákban és az iskolákban biztonságban legyenek a gyerekek. Miközben az esetek 20 százalékában az első anafilaxiás allergiás roham oktatási intézményben következik be. Bővebben >>>

Felfüggesztett fogházbüntetés lehet az ára a gondatlanságnak.

A vád szerint a tragédia azért következett be, mert a vádlott az édességek kiosztásakor nem vette figyelembe azt, hogy a sértett általa is tudottan mogyoróallergiában szenved, és földimogyorókrémmel töltött édességet tálalt fel.

A tanárnő – aki a munkaköri leírása szerint személyesen felelős a felügyeletére bízott tanulók testi, érzelmi és morális épségéért – ezzel gondatlanul megszegte a foglalkozása szabályait, amely közvetlen ok-okozati összefüggésben állt a halálos eredménnyel.

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség a tanárnőt halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja, és vele szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést, valamint a tanítói foglalkozás gyakorlásától történő határozott idejű eltiltást indítványoz a vádiratban.