A Joseph Bates informatikus által alapított Singular Computing azzal vádolja a Google–t, hogy az lemásolta szabadalmaztatott technológiáját és a Google Kereső, a Gmail, a Google Fordító és más Google-szolgáltatások mesterséges intelligencia funkcióinak támogatására használta. 

A Singular akár 7 milliárd dolláros (körülbelül 2420 milliárd forint) kártérítést is követelhet, amely az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb szabadalomsértési ítéletének kétszerese lenne.

A felperes szerint a Google Tensor Processing egységei két szabadalmat is sértenek. A 2019–es vád szerint a cégtulajdonos Bates által kifejlesztett, nagyobb feldolgozási teljesítményt lehetővé tevő technológiát a Singular 2010 és 2014 között megosztotta a Google-lel, a vádolt cég ezeket másolta le – írja a Reuters. 

Jose Castaneda, a Google szóvivője szerint a gigacég önállóan fejlesztette ki a szóban fordó processzorokat. A Google decemberben úgy nyilatkozott, hogy az egységek máshogy működnek, mint a Singular által szabadalmaztatott technológia. 

Az érintett vállalatok kedden állnak szövetségi esküdtszék elé Bostonban. A tárgyalás várhatóan két-három hétig fog tartani.

Százmilliárdokat fizethet a Google, hogy elkerülje a gigabírságot

A techóriást azzal vádolják, hogy titokban nyomon követte a felhasználók internethasználatát.