Költségvetési csalás miatt emeltek vádat egy négymilliárd forint vagyoni hátrányt okozó bűnbanda ellen, amelynek tagjai adókijátszási céllal hoztak létre egy okostelefonok kereskedelmével foglalkozó fiktív céghálózatot – közölte a Zala Vármegyei Főügyészség.

A nyolc vádlott gazdálkodással összefüggő kiemelt bűncselekmény miatt áll a Fővárosi Törvényszék elé – írták. A főügyészség vádirata szerint az ügy elsőrendű vádlottja budapesti vállalkozóként mobiltelefonok és egyéb elektronikai eszközök kereskedelmével foglalkozott. Ismerősével, a másodrendű, szintén a fővárosban cégtulajdonos vádlottal 2018-ban elhatározták, hogy külföldről, európai szállítóktól elektronikai eszközöket – elsősorban márkás mobiltelefon-készülékeket – fognak nagy mennyiségben beszerezni oly módon, hogy azok tényleges eredetének elleplezésére egy több szintből álló fiktív céghálózatot hoznak létre.

A tájékoztatás szerint a céghálózat kialakítására egy olyan fiktív számlázási láncolat létrehozása érdekében volt szükség, amely azt a látszatot kelti, hogy a láncolat végén elhelyezkedő kft. nem az Európai Közösségen belüli beszállítóktól közvetlenül, hanem a számlázási láncolatban előtte elhelyezkedő belföldi gazdasági társaságoktól szerezte be az okostelefonokat.

A számlázási lánc kialakításával az elsőrendű vádlott által irányított kft.

az adófizetési kötelezettségét jogtalanul csökkentette a belföldi beszállítók által kiállított fiktív költségszámlák általános forgalmi adó tartalmának levonásba helyezésével

– írták.

Az ügy további hat vádlottja szintén gazdasági társaságok ügyvezetői, közülük ketten Szlovákiában, akik a többszintű céghálózat részeként rendszeresen állítottak ki a bűnszervezetet irányító és a „számlagyárat" működtető első- és másodrendű vádlottak útmutatásai szerint valótlan számlákat – tette hozzá a főügyészség.

A vádlottak több éven keresztül, folyamatosan végezték tevékenységüket, a csoportot konspiratív módon, hosszabb időre, az adótörvények kijátszására irányuló, rendszeres anyagi haszonszerzés céljából hozták létre és „kódnyelven" kommunikálva működtették – írták.

Cselekményük révén az elsőrendű vádlott cége 2018 novembere és 2021 márciusa között 4 112 946 000 forinttal csökkentette jogosulatlanul a fizetendő általános forgalmi adó összegét, amellyel a központi költségvetésnek ugyanekkora összegű, meg nem térült vagyoni hátrányt okozott.

A vádlottakkal szemben a Zala Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszék előtt.

A netes csalók is milliárdokat kaszáltak tavaly az átveréseikkel. Az elmúlt évben 10 milliárd forintot csaltak ki a kiberbűnözők a magyar károsultaktól az ESET adatai és becslése szerint. Az összes pedig évről-évre nő. Erről itt írtunk többet >>>