Nagyon kevés fiatal érzi úgy, hogy a jelenlegi pénzügyi helyzete rendben van, és nem is fog romlani a jövőben. Arányuk a múlt év harmadik-negyedik negyedévében 16-16 százalékos volt, a második negyedévében 19, míg az elsőben 15 százalékot tett ki.

Optimizmusuk 2021-ben és 2022-ben volt a „csúcson”, akkor 20-23 százalékuk látta pozitívan az anyagi helyzetét.

Úgy tűnik, tavaly a fiatalok elkeseredtek, mert az előző két év 21 százalékos arányához képest 2023-ban csak 17 százalékuk nyilatkozott bizakodóan a pénzügyeiről.

A 2012 óta minden negyedévben megjelenő K&H ifjúsági index hosszú távú eredményei szerint a 2010-es évek második felében - egy 2016 évi csúcsérték kivételével - 12-19 százalék között mozgott a pénzügyi téren elégedett optimista fiatalok aránya.

A huszonéves fiatalok alig több mint fele rendelkezik megtakarítással, de sokuknak csak rövid időre elég a tartaléka.

A K&H felmérése szerint a múlt év negyedik negyedévében az anyagi tartalékkal rendelkező fiatalok körében tízből hárman egy hónapig tudnának megélni, további 37 százalékuk viszont több mint hat hónapig.

2023 végén a 19-29 évesek 51 százaléka rendelkezett megtakarítással.

Ez minimális - egyben hibahatáron belüli - csökkenést jelent a harmadik, illetve második negyedévben mért 54 és 56 százalékhoz képest, de felülmúlja a 2023 első három hónapjára vonatkozó 49 százalékos arányt a K&H ifjúsági index szerint.

A kutatás arra is választ adott, hogy a tartalékkal rendelkező fiatalok mennyi ideig tudnának megélni, ha nem jutnának jövedelemhez, és nem kapnának pénzt senkitől.

Tízből több mint hárman mondták, hogy mindössze egy hónapra futja a félretett pénzből, míg 2023 korábbi három negyedévében 33, 38 és 37 százalékos volt az arányuk.

Kiderült az is, hogy az érintettek több mint harmadának olyan az anyagi helyzete, hogy legalább hat hónapig tudná nélkülözni a bevételeit. A részeredmények szerint ez úgy néz ki, hogy 26 százalékuk hat-tizenkét hónapig nem kerülne „bajba”. Ugyanakkor mindössze 11 százalékuk tudna megélni egy évnél hosszabb ideig.

K&H ifjúsági index

A 19-29 éves fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait – többek között a lakhatással, munkával, előrelépési lehetőségekkel, oktatással, egészséggel, családdal kapcsolatban – vizsgálja a K&H ifjúsági index, amely a K&H Egészséges Társadalomért Alapítvány megrendelésére készült. A minta összetétele reprezentálja a magyarországi 19-29 éves városi lakosság összetételét nem, korcsoport, régió, településtípus, befejezett iskolai végzettség, gazdasági aktivitás alapján. A felmérésben 300 fő vett részt, a hibahatár maximuma +/- 5,7 százalék. A legutóbbi adatfelvétel 2023. november 6-18. között történt.