A Horvátországban bevezetni szándékozott új kötelező katonai szolgálat részeként a fiatal sorkatonák képzéséhez négy nagy kiképzőközpontot és laktanyát választottak ki Pozsegában, Sinjben, Pulában és Bjelovarban, és két helyszínen megkezdődött a felmérés. A hadköteleseket 650 katonai oktató képezi ki – írja a mai számban a Jutarnji list.

Még két hónap sem telt el azóta, hogy Plenković miniszterelnök a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetésével kapcsolatos kérdésre azt mondta, hogy ez szóba sem jöhet. Finoman azért megjegyezte, a végleges döntésig „valamilyen tanfolyam lehet, amely érzékenyítheti az embereket".

A Jutarnji list információja szerint minden fiatal férfi számára kötelező lenne a katonai kiképzés, a 18. életév betöltése után, a nők pedig önkéntesen vehetnének részt.

 

Egyelőre csak a Honvédelmi Minisztérium és a vezérkar javaslatáról van szó, amelyet még el kell fogadnia a kormánynak és a horvát parlamentnek.

A becslések szerint évente körülbelül 17 ezer fiatalnak kellene rendelkezésre állnia, közülük várhatóan legalább 15 ezren végezhetik el a katonai kiképzést, míg a fennmaradó rész lelkiismeret miatti megtagadással polgári katonai szolgálatba kerülne, vagy egészségügyileg alkalmatlannak nyilvánítanák.

2008-ban felfüggesztették a katonai szolgálatot, és várhatóan jövőre tér vissza. 

 

Szó sincs sorkatonaságról, de összeírnák, kire lehet számítani – erről írtunk a napokban itt az Economx oldalán, ugyanis Petr Pavel cseh köztársasági elnök, aki előtte vezérkari főnök volt, szorgalmazza a lépést >>>