Néhány napja kezdődött el az új tanév a közoktatásban, nem zökkenőmentesen. Bár Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint rendben elindulhatott az iskola, nem mindenhol volt zökkenőmentes az indulás. Ennek oka pedig a kormány által folyamatosan tagadott tanár- és pénzhiány, valamint a státusztörvény bevezetése.

A 444 szúrta ki elsőként a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiban, hogy bár a legtöbb ágazatban valóban csökkent a betöltetlen álláshelyek száma, az oktatásban 7 620-ra nőtt.

Az első negyedévben még 6 852 ilyen állás volt, ez pedig 11 százalékos növekedést jelent. 2019 ugyanezen időszakában még csak kicsit több mint 4,5 ezer tanár hiányzott a közoktatásból, ez a szám csaknem megduplázódott.

Az Eurostat 2021-es adatai szerint Magyarországon 10,6 diák jutott egy tanárra, míg az uniós átlag 12,1 volt. Az uniós tagállamok közül Hollandiában és Franciaországban a legrosszabb a mutatószám értéke; 16,4, illetve 14,9.

Persze a hazai számok azóta változhattak, hiszen ahogy a KSH adataiból is jól látszik, itthon jelentősen megnőtt a betöltetlen pedagógus álláshelyek száma.

További emelkedésre is számítanak szakértők, a státusztörvénnyel egyet nem értő pedagógusok jó része ugyanis felmondhat még az idei évben.