2011-ben összesen 143 ezer külföldi állampolgár tartózkodott az országban, számuk 2022-re 52 százalékkal, 218 ezerre nőtt.

A KSH által nevesített nemzetek közül az ukránok vannak most a legtöbben, valamivel több mint 36 ezren. A német (22 ezer fő), román és kínai (18-18 ezer fő), illetve a szlovák (17 ezer fő) adat szorosan követi egymást a 2-5. helyen. Az utánuk következő vietnámiak 6 ezren vannak – írja a G7

Mi változott?

Az elmúlt 11 évben alaposan átrendeződött az itt tartózkodó külföldiek összetétele. Az ukránok, a kínaiak és a szlovákok száma nőtt a legjobban, a szerbek száma kis mértékben, a románoké viszont jelentősen, 20 ezer fővel visszaesett.

Legnagyobb arányban az indiaiak létszáma nőtt, őket követik az ukránok, a vietnámiak és az oroszok.

KSH egy másik adatbázisa szerint (bár ennek az adatai nem pontosan egyeznek meg a népszámlálási adatokkal) a román és szerb állampolgárok száma 2011-12-ben zuhant be, ugyanis a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után egyszerűsítve juthattak magyar állampolgársághoz a határon túl élő magyarok.

A kínaiak számának növekedése 2014-16 között ugrott meg jelentősebben, ennek hátterében a letelepedési kötvényprogram áll.

Az ukránok száma a háború kitörése előtt, 2018 és 2020 között ugrott meg. A háború óta a számuk alig nőtt. A csoport növekedése így inkább a munkavállalók megjelenésével magyarázható.

Folyamatosan emelkedik a szlovák állampolgárok száma, ebben talán az játsza a döntő szerepet, hogy a Rajka környéke Pozsony agglomerációjaként gyarapszik, az északkeleti határmenti településekre pedig egyre többen költöznek Kassáról.