Tavaly júliusban fogadták el azt a törvényt, amely az idén novemberi határidővel rendelte el az átállást, de a kormány már most látja, hogy ez nem, vagy nem maradéktalanul tud majd határidőre teljesülni, péládul kártalanítani kellene az eddigi magánszolgáltatókat, az elegendő szakdolgozót kellett volna biztosítani.

A kormány honlapjára felkerült kormányrendelet-tervezet ezért javasolja egy évvel tolják ki a határidőt, ahol szükséges, maradhatnak az egészségbiztosítóval szerződő magánszolgáltatók is. A tervezet szerint a kormányzat is kénytelen elismerni és leírni, hogy a nagy lendülettel elhatározott államosítás halogatásának indoka:

nem áll rendelkezésre elégséges állami kapacitás.

Arról, hogy a projekt nem lehet sikeres, már korábban beszélt a Magyar Orvosi Kamara is, sőt szerinte a lépés

tovább ronthatja a diagnosztikában és a járóbeteg-szakellátásban már jelenleg is kritikus mértékű szakemberhiányt, növelheti a várólistákat, rontja a daganatos, a mozgásszervi, valamint a szív- érrendszeri betegek gyógyulási esélyeit, és még több beteget kényszerít a magánellátásba.

 

Magyar Orvosi Kamara szerint a döntéssel a magánellátásba terelik a betegeket és tovább nőnek majd a várólisták is. Kiss Zsolt, a NEAK főigazgatója már egy júniusi egészségügyi konferencián is azt mondta: a CT- és az MR-vizsgálatok 113 százalékon állnak. Megszólalt több szakember is a kérdésről, véleményüket itt elolvashatja >>>

A rendelettervezet, amely a kormány gyakorlatának megfelelően alacsonyabb rendű jogszabállyal, kormányrendelettel igyekszik átírni egy magasabb rendű jogszabály, egy törvény rendelkezéseit, valójában az átmeneti kivételezés lehetőségét teremti meg, de ezúttal nem a NER gazdasági érdekei miatt, hanem azért, mert vállalt feladatát az állam mégsem tudja majd ellátni – fogalmaz a hvg.hu.

Magyarországon 123 közfinanszírozott CT- és 57 MR-készülék működik, de amíg Somogy megyében egy CT-vel 42 ezer lakost kell kiszolgálni, Fejérben és Tolnában 200 ezret. az OECD országaiban a közfinanszírozott CT-, MR- és PET-CT készülékek egymillió lakosra jutó számában Magyarország a sereghajtók között volt 2021-ben. Azóta pedig nem volt számottevő állami beszerzés.

Az államosítás sok feladattal járt volna

 

  • A kormány vállalta, hogy a magánszolgáltatókkal kötött hosszú távú szerződéseket egyoldalúan felbontja, ezért viszont kártérítést kell fizetnie, amit Gulyás Gergely miniszter később 5-10 milliárd forintra becsült.
  • A kormány át akarta venni a magánszolgáltatóktól a CT és MR gépeket, sőt a saját gépek avulása miatt további új gépek beszerzését is ígérte.