Keczéry Attila, zuglói háziorvos meg tudja emelni asszisztensei bérét. Ő és kollégái naponta általában 100 beteget látnak el. Az RTL híradójának az orvos azt mondta, nála két asszisztens dolgozik, de úgy tudták megkapni, hogy csökkentette a saját bérét, hogy megelőzze munkatársai felmondását.

A rendelőjüknek járó pénz évek óta nem változik.

A bértámogatási rendszer, ami eddig fixen jött, innen hiányzik most ez a plusz 18 százalék, viszont a praxisfinanszírozási rész évek óta változatlan. Semmit sem követ, se inflációt se rezsiemelkedést

– magyarázta a híradónak az orvos.

Mangó Gabriella gyönygyösi háziorvos is hasonló helyzetben van, mint mondta meg fogja ő is oldani a nővérek pénzét a háziorvosi finanszírozásból. Gyakorlatilag az orvosok a saját bérüket kell, hogy beletegyék abba, hogy egy praxist fönn tudjanak tartani – mondta.

Ugyanazért a munkáért az egyik kap, a másik nem

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint 9 és fél ezer alapellátásban dolgozó maradt ki a béremelésből – bár ugyanazt a munkát végzik, ugyanazzal a szakképesítéssel, mint egy kórházban vagy szakrendelőben dolgozó asszisztens –, csak azért, mert nem tartoznak az egészségügyi szolgálati jogviszony hatálya alá.

Itt vannak az ápolók béremelésének részletei

Júliustól 18 százalékkal emelkedik az ápolók és az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók alapbére. Összesen 50 milliárd forintot különítenek erre el a büdzsében. Bővebben >>>

Balogh Zoltán, a kamara elnöke azt mondta, már május közepén jelezték az államtitkárság felé, „ebből komoly bonyodalmak lesznek, és előrevetíti annak a lehetőségét, hogy nem a kollégák nem maradnak az alapellátásban, hanem a járóbeteg ellátás felé, vagy egyéb más területek felé vehetik az útjukat”.

A kamara a hét elején ismét jelezte az államtitkárságnak a problémát. A Belügyminisztérium az RTL megkeresésére azt írta, hogy „a kormány úgy döntött, hogy a praxisok megkapják a dolgozók fizetésemeléshez szükséges fedezetét, illetve visszamenőlegesen praxistámogatásra is jogosultak lesznek”.

Ez a valóság: drasztikusan csökkent a háziorvosok száma

A KSH 2022-es évet összegző egészségügyi adatai szerint több mint 80 alapellátó orvossal kevesebb praktizált tavaly, mint egy évvel korábban. Tízezer lakosra hat alapellátó orvos jutott. Az orvosok korfája sem kedvez a betegellátásnak: egy év alatt közel 600 orvossal nőtt a 70 év feletti gyógyítók száma. Bővebben >>>