A megkérdezett szülők többsége (80 százalék) szerint a gyermeke kevesebb mint 3 órát tölt naponta az interneten, ugyanakkor kiderül, hogy a lányok és a fiúk között nincs különbség a képernyőidő tekintetében. Fontos kiemelni azonban, hogy az 5-10 évesek már aktívan használják a TikTokot (21 százalék), az Instagramot (19 százalék) és a Facebookot is (17 százalék).

A megkérdezett szülők 75 százalékának gondja van azzal, hogy a gyermekek nem kiskorúaknak szóló tartalmakkal találkoznak az interneten, ugyanakkor a felnőttek megtiltják nekik, hogy személyes adatokat adjanak ki magukról idegeneknek.

A felmérésből kiderül, a szülők fele engedélyezi, hogy a gyermekeik bármikor használhassák a WhatsAppot, 67 százalékuk pedig azt állítja, a gyermekek csak szülői engedéllyel játszhatnak a készülékeken – írja a Maszol

Ahogy a kiskorú idősebb lesz, úgy jelentősen csökken a szülői felügyelet.

Az 5 év alatti gyermekeket a szülők 92 százaléka ellenőrzi naponta, ez az arány az 5-10 évesek körében 72 százalék, a 11-15 éveseknél 50 százalék, a 16 év feletti tinédzsereknél pedig 21 százalék.

Mit keresnek a gyerekek az interneten

Arra a kérdésre, hogy a kiskorúak mit csinálnak az online térben, a válaszadók 61 százaléka azt mondta, hogy videótartalmakat néznek, 50 százalék szerint videojátékokat játszanak, 36 százalék szerint oktatási célokra használják az internetet, 28 százalék pedig a közösségi oldalak használatát jelölte be.

A megkérdezettek közül minden ötödik személy azt mondta, hogy gyermeke legalább egy közösségi hálózathoz hozzáfér. A legtöbben azt válaszolták, hogy a gyermeke a WhatsAppot (24 százalék), a YouTube-ot (20 százalék), az Instagramot (19 százalék) és a TikTokot (18 százalék) használja.

Szükség van a szabályozásra

A megkérdezettek közel fele szerint egyértelmű szabályokhoz kötik az internethasználatot, bár a többség úgy véli, ezek nem túl szigorúak. A szülők fele azonban bevallotta, a gyermeke által használt elektronikus eszközre szülői felügyeleti szoftvert telepített.

Az az is kiderül, hogy a legtöbb szülő nem tudja felmérni, hogy az internethasználat hogyan befolyásolja a gyermeke viselkedését, azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a kisgyermekes szülők jobban aggódnak az internet negatív hatásai miatt, mint a tinédzserek szülei.

Szülőként így tudja megvédeni gyermekét az internet veszélyeitől

Útmutatót adott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a digitális szülői felügyelet beállításához a biztonságos internet napja alkalmából – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.