A brazil legfelsőbb bíróság egyik bírája vizsgálatot indított Elon Musk ellen az igazságszolgálatás akadályozása miatt, miután

az X tulajdonosa kijelentette, hogy újraaktivál több olyan fiókot, amelyeknek a bíró elrendelte a felfüggesztését

– jelentette a Reuters hírügynökség.

Musk kijelentette, hogy a felfüggesztésekről szóló határozat alkotmányellenes, így a fiókokat újra megnyitják. Ezután felszólította Alexandre de Moraes bírót, hogy mondjon le.

Sem a bíróság, se az X nem hozta nyilvánosságra, hogy mely fiókokról van szó.

Moraes olyan "digitális milíciák" ellen folytat nyomozást, amelyek gyanúja szerint Jair Bolsonaro elnöksége idején álhíreket és gyűlölködő tartalmakat terjesztettek. A bíró vezeti a nyomozást a Bolsonaro feltételezett puccskísérletével kapcsolatban is.

Musk helyi idő szerint vasárnap esti posztjában úgy fogalmazott, hogy Moraes "arcátlanul és többszöri alkalommal" elárulta Brazília alkotmányát és népét.

"Ez a bíró hatalmas pénzbüntetéseket szabott ki, és azzal fenyegetőzött, hogy letartóztatja az alkalmazottainkat és Brazíliában letiltja a hozzáférést az X-hez" – közölte a milliárdos, hozzátéve, hogy

ezzel az X nagy valószínűséggel búcsút mondhat minden, Brazíliából származó bevételének, és az ottani irodáját is bezárhatja

"Az elvek fontosabbak a profitnál" – jelentette ki Musk, és megfogadta, hogy amennyiben lehetséges jogi úton fogja megtámadni a fiókok zárolásáról szóló döntést.

Moraes az esetre reagálva kijelentette, hogy Muskra is kiterjesztette a közösségi médiában terjedő álhírek utáni nyomázást, és vizsgálatot rendelt el az igazságszolgáltatás akadályozásának miatt.

A bíró felszólította az X-et, hogy nem tagadhatja meg a végzés végrehajtását, és ne aktiválja újra a felfüggesztett fiókokat.

Amennyiben az X nem tesz eleget az utasításoknak, naponta 100 ezer real (mintegy 7,1 millió forint) pénzbüntetés kifizetésére kötelezik.

Luiz Inácio Lula da Silva jelenlegi brazil elnök támogatását fejezte ki Moraesnek, Jorge Messias főügyész pedig a közösségi média jogi szabályozását szorgalmazta, hogy az oldalak ne vehessék semmibe a brazíliai törvényeket.

"Nem élhetünk olyan társadalomban, amelyben külföldön élő milliárdosok irányítják a közösségi hálóinkat, és szabadon megsérthetik a jogállamiságunkat, nem tesznek eleget bírósági döntéseknek és megfenyegetik a hatóságainkat" – írta Messias az X-en.