Olaf Scholz hétfőn csatlakozott a kínai tulajdonú videómegosztó platformhoz @teambundeskanzler fióknév alatt. „Nem fogok táncolni. Ígérem!” – írta a német kancellár a TikTokon közzétett első bejegyzésében, amelyben bejelentette a nagy hírt.

A német vezető hasonlóan járt el, mint Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök, akik szintén TikTok-csatornát hoztak létre a közelmúltban. A kancellár először egy február végi drezdai polgári párbeszéd során utalt arra, hogy csatlakozni kíván a videoplatformhoz. A közösségi médiás lépés a június 9-i európai parlamenti választások, valamint a szeptemberben a keletnémet tartományokban, Brandenburgban, Türingiában és Szászországban tartandó döntő jelentőségű regionális választások előtt folytatott politikai kampányához kapcsolódik – írja a Politico.

A radikális jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) már most is nagyon aktív a TikTok-on, ahol sikeresen fejti ki nézeteit a fiatalabb szavazóknak.

Scholz döntése új megközelítést jelent a német kormány részéről is, amely tavaly biztonsági aggályokat fogalmazott meg a kínai tulajdonú alkalmazással kapcsolatban, és utasította minisztériumai munkatársait, hogy töröljék azt a munkahelyi eszközeikről.

A kancellár TikTok-fiókját, akárcsak más közösségi médiaplatformokon való jelenlétét, a kormány sajtóirodája kezeli, amely sajtóközleményében azt írta, hogy bővíti a polgároknak szánt információk körét, akik egyre gyakrabban használják a TikTokot a politikáról való tájékozódásra és annak megvitatására. 

A szövetségi kancellár munkájába való betekintés és a kormány politikájáról szóló információk mellett a hozzászólásoknak, kérdéseknek és javaslatoknak is lesz helye

– közölte a sajtóiroda.

Orbán Viktor után Gyurcsány Ferenc is felmerészkedett a TikTokra, de nem szólt egy szót sem

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke egy Facebook-videóban jelentette be, hogy elindult a népszerű videomegosztó platformon is a saját csatornája.

A részletekről ITT írtunk bővebben.