2020 júniusban indult Balatonfüred egyik legrégebbi műemléképületének a felújítása. Az eredeti tervek szerint 2021 őszére fejezték volna be a munkálatokat, de a felújítások közben falfestések kerültek napvilágra, ezek helyreállítása miatt 2022 júniusára csúszott a megnyitó tervezett dátuma.

Azonban majdnem két évvel később, 2024. május 18-án került sor a megújult épület és az abban rendezett kiállítás átadásra – írja az Építészfórum.

A Szívkórház mellett lévő, 1400 négyzetméteres Esterházy-kastély felújítása a Világörökségi helyszínek fejlesztésére kiírt uniós program keretében 1,2 milliárd forintból valósult meg.

A műemléképülethez kapcsolódva egy 200 négyzetméteres látogatóközpontot is építettek és a kastély kertjét is renoválták. 

Esterházy örökség

A felújított kastély földszinti részét – Pauly Mihály építőmester tervei alapján – 1781–82-ben építtette gróf Esterházy Kázmér, Zólyom vármegye főispánja késő barokk stílusban.  

Az épületet 1785-ben megvásárolta, majd vendégfogadónak bérbe adta gróf Esterházy Károly egri püspök . 1837–38-ban emeletet húztak az L alakú épületre és klasszicista stílusban alakították át a homlokzatokat. 

1921-ben elhunyt Gróf Esterházy Jenő unokahúga révén a Quadt család tulajdonába került a kastély . 1943-ban egy második emeletet építettek az Esterházy Szállodára átkeresztelt szállodára és késői neobarokk stílusban alakították át a homlokzatot.

 Az MCXVI Építészműterem vezető tervezője, Herczeg László elmondta: az 1943-as állapot renoválásában állapodtak meg, ezenfelül egy kortárs szárnnyal is bővült az épület.

Reformkori élmények

A műemléki felújítás során a kastély mint kiállítóhely, látogatóközpont, valamint kulturális közösségi és rendezvénytér újult meg.

Elsősorban a reformkort kívánja megidézni A Nyár a Balatonon - Fürdőidény Füreden (1825-1914) című élményalapú kiállítás. 

A tárlat a helyi hajózás kezdeteinek ismertetésén túl, mint korabeli gyógyászati és fürdőközpontot mutatja be Balatonfüredet.

A kiállítás kurátorai a Magyar Kastélyprogram Kft. művészettörténészei (Füry Anna, Molnár Gyöngy, Nagy-Labbancz Adrienn és Virág Zsolt) voltak, a tárlaton bemutatott installációkat pedig a Konkrét Stúdió Kft. építészei készítették.