A kormány több módosító javaslatot terjesztett elő saját adósaláta csomagjához - ehhez a költségvetési és a gazdasági bizottságokat használta fel. A cégeknek jövő év januárjától - az áfa visszaigénylések ellenőrzése végett - nyilatkoznia kell minden befogadott és kibocsájtott számláról egy összesítő jelentésben. Ez a kötelezettség nem változik, ám míg az eddigi szabály szerint minden 200 ezer forint feletti számláról be kellett volna számolni, ezt az értékhatárt most a kormány kétmillió forintra emelné. Ugyanakkor annak az adózónak, akinek könnyebbséget jelent az összes számla bevallása nem kell leválogatni a kétmillió alatti számlákat sem. A kormány a módosítást az adminisztrációs terhek csökkentésével magyarázta.

A kormány egy másik javaslata szerint a minimálbér kétszereséig nem kellene szociális hozzájárulási adót (mukaadói tb-járulékot) fizetnie annak az egyéni vállalkozónak, bt-nek, közkereseti társaságnak, ügyvédi és közjegyzői irodának, akik 2001 december 31-én rokkantnyugdíjasok voltak, avagy nem minősültek akkor rokkantnak, de 2012-ben életbe lépett szabályok szerint 50 százalékos, vagy ennél kisebb munkaképességgel rendelkeznek és ezen a címen ellátást is kapnak.

A kormány szerint nem versenyképesek a koncertszervezők, ezért a gazdasági bizottságon keresztül azt javasolja, hogy a koncertjegyeket nem a normál kulcsos 27 százalékos, hanem csak 18 százalék adó terhelje. A világon a legmagasabb a 27 százalékos áfa-kulcs - így minden csökkentés indokolt. A módosító indítvány szerint "a hazánkban megrendezésre kerülő nagyszabású, nemzetközi jelentőségű szabadtéri zenei fesztiválok nemzetközi versenyképességének biztosítása érdekében indokolt, hogy a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatáshoz hasonlóan ezekre a kiemelt kulturális rendezvényekre való belépést biztosító belépőjegyek is a kedvezőbb 18 százalékos adókulcs szerint adózzanak" - olvasható a Rogán Antal gazdasági bizottsági elnök által aláírt javaslatban.

A kormány máris módosítja a távközlési adót, amit múlt pénteken fogadott el a parlament és meg sem jelent még a Magyar Közlönyben - tehát nem léphetett hatályba. A módosítások szerint a teszt SMS-ek is adómentesek. A kormány a 2012-re bevetett adómértékek maximumát az eredeti 700 forintról 400 forintra csökkentette havonta az egyéni előfizetőknek. A céges telefonok esetében a havi maximum 2500 forintról 1400 forintra csökkent. Az eredetileg elfogadott maximumok 2013-tól lépnének életbe. Az indoklás szerint javaslatokat a távközlési szolgáltatók kezdeményezték, és azokat úgymond akceptálta a Rogán Antal vezette bizottság.

A most benyújtott módosító javaslatokról várhatóan már a jövő hét második felében dönthetnek a képviselők - ám elfogadásuk nem lehet kétséges, hisz azokat a kormány kezdeményezte.