Egyre több részvényes veszi magának a fáradságot, hogy részt vegyen a tőzsdei cégek közgyűlési küzdelmeiben és ne csak passzív szemlélőként kövesse a menedzsment esetleges a baklövéseit, rossz politikáját.

A vállalatok 2023-ban rekordszámú támadással szembesültek az aktivista befektetők részéről, mivel az elégedetlen részvényesek igyekeztek leváltani az igazgatókat, vagy kikényszeríteni azon üzletágak eladását, amelyek rosszul szerepelnek.

A Lazard befektetési bank jelentése szerint az aktivistának nevezett befektetői csoportok tavaly összesen 252 új akciót indítottak világszerte, ami 7 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Kevés vállalat volt biztonságban, az aktivisták olyan vállalatokat is megtaláltak, mint a Walt Disney, a Salesforce és a Starbucks – írja a Financial Times

Európában és az ázsiai és csendes-óceáni térségben rekordszámú ilyen akció indult, elsősorban a brit és a japán cégek menedzsmentjeinek kellet megküzdeniük a részvényesekkel. Az Európában indított 69 ilyen jellegű akció többsége fúziókkal és felvásárlásokkal kapcsolatos követeléseket tartalmazott, míg Ázsiában és a csendes-óceáni térségben 44 új ügy indult, ott elsősorban a helyi hedge fundok voltak a legaktívabb résztvevők.

Az aktivista befektetők jellemzően részesedést vásárolnak egy-egy tőzsdei cégben, majd megpróbálnak olyan intézkedéseket kicsikarni a vállalat vezetésétől, amelyek véleményük szerint jelentősen növelhetik a részvények árfolyamát. A korábbi években az volt a jellemző, hogy a befektetők nyilvános levelekben támadták a vállalatokat és azok vezetését. Mostanra a módszerek finomodtak, és a szakértők szerint a részvényesek és a célba vett vállalatok vezetése közötti tárgyalások nagy része manapság zárt ajtók mögött folyik.

Azonban számos nagy horderejű úgy így is napfényt látott. Ez növelheti a nyomást a cégek menedzsmentjein, amelyek a lassuló gazdasági növekedés és a magasabb kamatok miatt amúgy is komoly problémákkal néznek szembe.

Néhány ilyen tavalyi ügy:

  • A Trian Partners két igazgatósági helyet szeretett volna megszerezni a Disney-nél. Ezzel az elmúlt évek egyik legvitatottabb harcát indította el a befektető alapítója, Nelson Peltz és a Disney vezérigazgatója, Bob Iger között.
  • Carl Icahn neves befektető, agresszív kampányt folytatott az Illumina ellen a Grail nevű, rákos teszteket fejlesztő cég felvásárlása miatt. Decemberben a cég végül bejelentette, hogy megválna a Grailtől.  Eközben viszont Icahn-nak saját befektetési cégében egy aktivistával gyűlt meg a baja, a Hindenburg Research shortolta részvényeit.

Bár az aktivizmust elvileg hedge fundok stratégiájának tartják, egyre gyakrabban találni más típusú részvényeseket is alkalmazói között. A Lazard szerint a tavaly kampányt indító aktivisták több mint 40 százaléka első alkalommal élt ezzel az eszközzel. Különösen Európában nőtt az utóbbi esetek száma.

A vállalatok egyre gyakrabban kötnek hamar tűzszünetet a részvényesekkel. A Lazard szerint az igazgatósági hely elnyerésével végződő kampányok mindössze 37 százaléka tartott tavaly 90 napnál tovább, szemben a korábbi 44 százalékkal, és 34 százalékuk egy héten belül lezárult.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!