Az elmúlt hetek esésével fontos mérőszámok kerültek kritikus helyzetbe az amerikai részvénypiacon. Ezek viselkedése eldöntheti, hogy jelenleg csak a minden bikapiacon természetesnek tekinthető "nagy korrekcióval" állunk-e szemben, vagy pedig az évek óta tartó hegymenetet követően medvepiacra kell-e számítani.

A ciklikus fordulók jelzésére az amerikai piacon számos technikai eszköz létezik, s ha ezek mindegyikében fordulat áll be, akkor jó eséllyel lehet feltételezni, hogy a bikapiac medvepiacba fordul át és fordítva. Medvepiacnak a Wall Street-i szakzsargon a vezető indexek 20 százalékos mértéket elérő esését szokta nevezni. Erre utoljára - interpretációm szerint - 2011 nyarán-őszén volt példa, az európai adósságválság és az amerikai államadósság Standard & Poor's általi leminősítése elegendő volt arra, hogy az S&P 500-as indexet korábbi csúcsához képest 20 százalékkal mélyebbre lökje. Az akkori esés azonban történelmi távlatban egy viszonylag rövid medvepiacot eredményezett, ebből nagyjából 2012 januárjában sikerült technikai értelemben kikapaszkodnia a piacnak, s újabb bikapiac indult. Aki akkor időben figyelt a jelzésekre és azok alapján vásárolt, most még nem feltétlenül ad el, de ezt talán kényelmesen meg is teheti, hiszen az S&P 500-as index akkor mindössze 1300 pont környékén járt.

A klasszikus jelzések, amit érdemes figyelni technikai szemmel a következők:

  • Dow-elmélet
  • hosszabb távú oszcillátorok
  • trendfordító alakzatok
  • mozgóátlagok
  • trendvonalak
  • hangulat

A Dow elmélet jelenleg még nem adott eladási jelzést, erre csak akkor kerülne sor, ha a Dow Jones Industrial és a Dow Jones Transportation index az eddigi vételi jelzéseket követően egymást megerősítve adnának ki eladási jelzést. A kritikus szinteket korábban vettük sorra. Ezek közül a Dow Jones Transportation index esetében történt szint alatti zárás, ott 7980 pontra tettük a kritikus értéket, az index tegnap már 7717 ponton zárt.

A Dow Jones Industrial esetében 16 370 pontra tettük a kritikus értéke, a tegnapi záróárfolyam 16 321 pont volt. Ez ugyan alacsonyabb érték a kitűzöttnél, azonban még nem szignifikánsan, így ezt a szintet még ne vegyük elesettnek. Ebben a helyzetben arról lehet beszélni, hogy jelenleg még nem adott az elmélet eladási jelzést, ehhez az kellene, hogy a két mutató eladási jelzése megerősítse egymást. Ehhez azonban most csak egy hajszál hiányzik.

A másik fontos mutató, amely kritikus szintre ért, az az S&P 500-as index hosszabb távú RSI-je. A 30 napos időtávra beállított RSI értéke a tegnapi záráskor 37,92-n állt. Ez nagy túladottságot jelez és fontos szint is egyben. Az elmúlt 20 évben ugyanis nem esett ez alá a szint alá az oszcillátor értéke bikapiac korrekcióban, ez alól kivételt az orosz válság jelentett, igaz, akkor is elérte az index esésének mértéke a 20 százalékot. Ha a 36-37-es szint elá csökkenne a 30 napos RSI értéke, akkor úgynevezett mega-túladottsági helyzetről kellene beszélni, ami ciklikus trendfordulókra utaló jelzésként értelmezhető.

S&P 500-as index és 30 napos RSI-je
Kép: www.markers.hu

A trendvonalakat tekintve sem jó a helyzet, az S&P 500-as index már korábban letörte 2012 novembere óta élő emelkedő trendvonalát (a törésből számolt célárfolyam teljesült), 1800 pont körül húzódik még egy hosszabb távú trendvonal, ami támaszként értelmezhető.

A mozgóátlagokról korábban írtunk. A 200 napos letört, az 50 napos korábban. Ugyanakkor a 200 napos nem váltott még irányt és a halálkereszt sem alakult ki, de ez inkább az esés gyorsaságának köszönhető. A következő fontos szint mozgóátlag szempontból 1800 pont körül található (hetes grafikonon).

Trendfordító alakzatot is láthatunk az S&P 500-as index grafikonján, a kialakult duplacsúcsra emlékeztető alakzat célára 1815 pontnál található.

Hangulati szempontból a korábbi csúcs közelében kialakult extrém optimizmus ugyan jó kiinduló alapot jelenthet egy ciklikus trendfordulóhoz, azonban ezzel az extrém optimizmussal már jó egy éve együtt él a piac.

A vizsgált indikátorok közül tehát még egyik sem ért el olyan szintre, ami miatt konzervatív technikai szemmel a ciklikus bikapiac megfordulásáról kellene beszélni az amerikai tőzsdéken. Ugyanakkor több is olyan tartományba érkezett, ami ennek a határát súrolja, így ha fordítani akarnak a bikák, akkor most kéne megtenniük, jó esélyük ugyanis legközelebb 5 százalékkal alacsonyabb árfolyamok mellett lenne.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!